Je staat er wellicht niet bij stil wanneer je dwars door Duitsland reist, maar de Duitsers kunnen je auto in beslag nemen wanneer je een radarverklikker in de auto hebt. Het bezit of gebruiken van radarverklikkers is verboden en moeten worden verwijderd van alle toestellen. In een ander land gelden nu eenmaal andere regels. Wat voor ons een als normaal wordt beschouwd, kan je in het buitenland duur te staan komen. Zo is het in Frankrijk verboden te roken in een wagen of camper in het bijzijn van een kind onder de 18 jaar en zijn toestellen die de locaties van flitspalen en trajectcontroles aangeven streng verboden.

Ook in Spanje is het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur verboden. Passagiers die met voeten op dashboard steunen of wie topless of met ontbloot bovenlijf achter het stuur zit, is strafbaar. De gevarendriehoek moet binnen handbereik liggen, en dus niet in de koffer van de auto. Ook in Zwitserland is radardetectieapparatuur verboden. Dat geldt ook voor smartphone-apps. Die moet je verwijderen van je toestel. Op snelwegen is inhalen verboden als de gele knipperlichten op de praatpalen branden.

Oostenrijk heeft radardetectieapparatuur verboden, maar apps daarentegen die vaste flitspalen of trajectcontroles signaleren, zijn wel toegestaan. Op bergwegen heeft dalend verkeer voorrang op stijgend verkeer. Op smalle bergwegen moet wie het makkelijkst kan uitwijken of terugrijden voorrang verlenen. In België kan maar beter de emissiezones van de steden kennen. Ook in Nederland in de milieuzones van Amsterdam, Utrecht en Arnhem is er een verbod op dieselwagens onder Euronorm 4. Vanaf 1 juli 2021 geldt dat ook in Den Haag. De milieuzone van Rotterdam is opgeheven.

Lees ook: Volledig gevaccineerd en toch geen vakantie

Het bezit of gebruiken van radarverklikkers is verboden
Print Friendly, PDF & Email