De meerderheidspartijen hebben tijdens de gemeenteraad gisteren bevestigd dat de Gentse lage-emissiezone (LEZ) zal worden uitgebreid. Maar hoe groot die LEZ dan precies moet worden ligt nog niet vast. Uit het bestuursakkoord wat Open VLD, Groen, SP.A en CD&V eind 2018 afsloten, zou de LEZ worden uitgebreid tot buiten de stadsring. Alle woongebieden binnen de R4 en het havengebied zouden dan een LEZ vormen.

studie zal bepalend zijn voor LEZ uitbreiding

Schepen van Milieu Tine Heyse (Groen) geeft aan dat er nog een studie zal komen.

Bij een uitbreiding naar het havengebied zouden ook werknemers van de bedrijven aldaar getroffen worden.

Een uitbreiding van de LEZ treft “190.000 Gentenaars die buiten de R40 wonen”, zei N-VA-fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt.

buitenlandse toeristen rijden in de LEZ val

Automobilisten die gevat worden, betalen 150 euro per dag (dus niet per overtreding). Buitenlandse voertuigen moet je vooraf registreren. De stad reikte al meer dan 10.000 vergunningen uit aan buitenlandse voertuigen. Voor de registratie van een van een voertuig met een niet-Belgische nummerplaat moet je werkelijk alle gegevens achterlaten die herleidbaar zijn naar het adres van de bestuurder. 

privacy richtlijnen kennen de Gentenaren niet

De stad Gent trekt zich weinig aan van de geldende regelgeving ten aanzien van de privacy en vraagt je naam, adres en telefoonnummer tijdens het registratieproces. In de bijlagen van het registratieproces moet je een kopie van de voor- en achterzijde van het kentekenbewijs toevoegen. De registratie is gratis en geldig tot en met 31 december 2024 in alle Vlaamse steden met een lage-emissiezone.

Lees ook  Smartphonegebruik achter het stuur levert nu rijverbod op

Lees ook: Zonder LEZ registratie kom je Gent en Antwerpen niet in

Het Gravensteen - Gent
Print Friendly, PDF & Email