Print Friendly, PDF & Email

Buitenlandse toeristen die met de auto naar Gent reizen kunnen voor grote verrassingen komen te staan wanneer deze niet vooraf hun voertuig registeren. Ontdek of je voertuig automatisch binnen mag in de lage-emissiezone van Gent en voor welke periode.

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, geldt de Gentse binnenstad als een lage-emissiezone (LEZ). Een voertuig met een buitenlandse nummerplaat moet altijd geregistreerd worden. Na de éénmalige registratie heeft je voertuig automatisch toegang. Voertuigen die voldoen aan de toegangsvoorwaarden krijgen zoveel mogelijk automatisch toegang tot de lage-emissiezone (LEZ). 

registreren om in de lage-emissiezone te rijden

Voor sommige voertuigen gaat dat niet omdat de Stad niet over alle gegevens beschikt. Die voertuigen moet je eerst registrerenVoor de registratie van een van een voertuig met een niet-Belgische nummerplaat moet je alles gegevens achterlaten. De stad Gent trekt zich weinig aan van de geldende regelgeving ten aanzien van de privacy en vraagt je naam, adres en telefoonnummer tijdens het registratieproces.

In de bijlagen van het registratieproces moet je de voor- en achterzijde van het kentekenbewijs toevoegen. De registratie is gratis en geldig tot en met 31 december 2024 in alle Vlaamse steden met een lage-emissiezone.

Nederlandse voertuigen die aan de toelatingseisen voldoen, worden in Antwerpen automatisch geregistreerd aan de hand van de informatie in het kentekenregister van de RDWIn Gent is dat niet het geval. Dat wil zeggen dat je een toegelaten voertuig met een Nederlands kenteken in Gent wél moet registreren

Sinds 1 januari wil de Stad Gent met de LEZ de vervuilendste wagens uit het centrum houden. Op zich heeft deze maatregelen momenteel weinig met een lage-emissie-zone te maken maar is het eerder een groene melkkoe voor het Gentse stadsbestuur.

“De invoering van de LEZ is één van de meest effectieve maatregelen voor een betere luchtkwaliteit en garandeert een gezondere leefomgeving voor de Gentenaar.”, aldus schepen van Milieu Tine Heyse (Groen).

De nieuwe maatregel garandeert helemaal geen gezondere leefomgeving voor de Gentenaar maar een nieuwe inkomstenbron voor de Gentse stadskas. Alle dieselwagens met euronorm 5 of hoger en wagens op benzine, LPG of CNG met euronorm 2 of hoger mogen gratis in het stadscentrum. Iedereen die een ontheffing aanschaft kan blijven rijden zoals voorheen.

Lees ook  Shop & Go: parkeersensoren zorgen voor snelle boodschap in Gent

Lees ook: LEZ ontheffingen Gent middel om stadskas te vullen