Print Friendly, PDF & Email

Sinds 1 januari wil de Stad Gent met de LEZ de vervuilendste wagens uit het centrum houden. Op zich heeft deze maatregelen momenteel weinig met een lage-emissie-zone te maken maar is het eerder een groene melkkoe voor het Gentse stadsbestuur.

“De invoering van de LEZ is één van de meest effectieve maatregelen voor een betere luchtkwaliteit en garandeert een gezondere leefomgeving voor de Gentenaar.”, aldus schepen van Milieu Tine Heyse (Groen).

De nieuwe maatregel garandeert helemaal geen gezondere leefomgeving voor de Gentenaar maar een nieuwe inkomstenbron voor de Gentse stadskas. Alle dieselwagens met euronorm 5 of hoger en wagens op benzine, LPG of CNG met euronorm 2 of hoger mogen gratis in het stadscentrum. Iedereen die een ontheffing aanschaft kan blijven rijden zoals voorheen.

Stad Gent zelf niet klaar voor LEZ

Het Gentse stadsbestuur heeft 1.4 miljoen investeren voor camera’s en bewaking. Daarentegen brengt de lage-emissiezone in Gent al bijna 420.000 euro op aan uitzonderingen. De lage-emissiezone (LEZ) in Gent ging pas in vanaf januari, maar had toen al bijna 420.000 euro opgebracht aan uitzonderingen. Wie met een te vervuilende wagen wil blijven rijden, kan namelijk betalen voor zo’n toelating.

De Lijn vroeg een uitzondering om met vervuilende bussen door de stad te mogen, maar de stad weigerde. Daarom zal de vervoersmaatschappij nu zo veel mogelijk nieuwere bussen in Gent centrum inzetten. De vervuilende rijden meer in de stadsrand. De stad wil voor elke overtreding van De Lijn wel degelijk boetes sturen.

Stad betaalt 100.000 euro voor vergunning aan zichzelf

De stad Gent zelf heeft naar eigen zeggen wel alle diesels met Euro3-norm of ouder uit het wagenpark gehaald, maar er blijven wel Euro4-wagens in bezit van de stad. Die moeten tegen het einde van deze legislatuur weggewerkt zijn, maar ondertussen betaalt de stad wel 100.000 euro aan vergunningen aan zichzelf. 

Ook de Gentse politie is recent in actie geschoten en wil acht hybride voertuigen bestellen. Alleen heeft de politie nu een ander probleem want de elektrische auto’s hebben niet voldoende actieradius om een volledige dienst mee te draaien.

Lees ook: Taxi en mobiliteit verandert in Vlaanderen vanaf 1 januari

De Lijn Gent