Print Friendly, PDF & Email

Wanneer op 1 januari 2020 het nieuwe taxidecreet in werking treedt zullen de vaste tarieven verdwijnen in de taxi. Ook worden een aantal andere taxiregels geschrapt zoals het maximum van 1 taxi per 1.000 inwoners wat verdwijnt. De beperking van het werkingsgebied tot het grondgebied van een gemeente komt te vervallen. Voortaan kunnen taxibedrijven over heel Vlaanderen werken.

Tegelijk zal ook een nieuwe regel ingevoerd worden want elke taxichauffeur zal Nederlands moeten kunnen spreken met zijn klanten. Lokale besturen kunnen wel nog vergunningen geven voor bepaalde plaatsen zoals een treinstation of een luchthaven voor een taxi.

De terugkeer van de Oostenrijkse nachttreinen

Vanaf midden januari zal er twee keer per week een nachttrein rijden tussen Brussel en Wenen. De treinen zullen maandag en donderdag om 18.04 uur in Brussel vertrekken met aankomst de ochtend nadien in Wenen of Innsbruck. Op zondag- en woensdagavond gaan treinen vertrekken vanuit Oostenrijk, om een tegen 11 uur in België aan te komen.

Cash geld verdwijnt uit openbaar vervoer

Vanaf 1 juli kan men niet meer cash betalen op bus en tram van De Lijn. Je zal er contactloos, met de bankkaart of met een app moeten afrekenen. Wie nog met baar geld wil betalen voor een rit, zal in een Lijnwinkel of bijvoorbeeld een krantenwinkel een ticket in voorverkoop moeten halen.

Streep door subsidie voor elektrische auto

Vlaanderen geeft vanaf 1 januari geen subsidie meer voor elektrische auto’s, omdat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) oordeelde dat ze hun doel voorbij schoten. Wie nog ten laatste op 31 december een elektrische wagen bestelt, kan nog genieten van de premie van maximaal 4.000 euro.

Lees ook  Verkiezingen: Europa investeert miljoenen in duurzaam vervoer in Nederland

Fietsvergoedingen voor ruim 450.000 bedienden

Arbeiders uit de metaalsector hebben vanaf 1 januari recht op een fietsvergoeding van 0,15 euro per kilometer, met een maximum van 6 euro per dag. Vanaf 1 juli krijgen ook de 450.000 bedienden die onder Paritair Comité 200 vallen recht op een fietsvergoeding. Bedienden die regelmatig met de fiets naar het werk komen, kunnen een fietsvergoeding krijgen van 0,10 euro per gereden kilometer, met een maximum van 4 euro oftewel 40 kilometer per werkdag.

“Vlaamse terminologie: bedienden verrichten respectievelijk vooral handen- en hoofdarbeid. Arbeiders krijgen een uurloon uitbetaald, bedienden een maandloon. Een arbeider kan economisch werkloos zijn, een bediende in principe niet.”

Binnenstad wordt een lage-emissiezone

Vervuilende auto’s komen vanaf 1 januari Gent niet meer binnen. De Gentse binnenstad wordt een lage-emissiezone, kortweg LEZ. Ook in Antwerpen moeten dieselvoertuigen minstens Euronorm 5 hebben, benzines minstens Euronorm 2. In Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden dieselvoertuigen met Euro 3-norm verboden.

Lees ook: Meest vervuilende wagens komen Gent niet meer binnen

Taxi Sign On Roof Of Car

elke chauffeur zal Nederlands moeten kunnen spreken met zijn klanten op 1 januari 2020

Zuhal Demir (N-VA)