Print Friendly, PDF & Email

De meest vervuilende auto’s mogen Gent niet meer binnen vanaf 1 januari 2020. Drie jaar geleden besliste Gent om op 1 januari 2020 de lage emissiezone (LEZ) in te voeren. Bedoeling is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Algemeen geldt het principe dat zwaar vervuilende wagens buiten de stadsring blijven, voor minder vervuilende moet je betalen, de minst vervuilende kunnen gratis de stad in.

Langs de belangrijkste invalswegen van de stad staan er zes vaste camera’s die alle auto’s die de stad binnenrijden op nummerplaat scannen. Via de nummerplaten kan je zien of het om een vervuilende wagen of niet gaat. Tegen 2021 komen er nog negen vaste camera’s bij.

Geen boetes in de eerste maand

“Ik besef dat er sluipwegen gaan ontstaan in Gent. Daarom hebben we ook een mobiele camera klaarstaan. Die verplaatsbare camera kan worden ingezet op het moment dat we zien dat bepaalde straten veel gebruikt worden door bestuurders met vervuilende wagens. De camera’s die er nu staan, zorgen al voor een grote pakkans. Boetes worden pas uitgeschreven vanaf 1 februari. Rij je binnen de stadsring met een vervuilende auto en je wordt geflitst, dan krijg je een boete, die kan oplopen tot 150 euro. De eerste maand worden er nog geen boetes uitgeschreven, maar krijg je wel een brief waarin staat dat je vanaf februari een boete krijgt als je met een vervuilende wagen de stad binnenkomt.”, aldus Schepen Tine Heyse.

Openbare diensten

Ook de afvalophaler Ivago heeft het wagenpark in Gent aangepast. Ivago heeft 191 wagens en op één na is de aanpassing naar groene energie gebeurd. Volgens Koen Van Caimere van Ivago zijn ze al een tijd bezig met de omschakeling. 

Lees ook  Groene ambities onder druk: Prorail verlaagt uitstoot maar mist doel

Voor de reizigers van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn verandert er niets in Gent. In de drie stelplaatsen van de Lijn in Gentbrugge, Destelbergen en Hofstade staan 248 bussen en de meeste van de bussen mogen de stad binnen. De andere bussen kunnen ingezet worden op de lange-afstandslijnen. Dat zijn de lijnen van onder meer Lokeren naar het Gentse Sint-Pietersstation.

Lees ook: Gent gaat parkeerplaatsen in voortuinen sterk beperken