Print Friendly, PDF & Email

De gemeenteraad van Gent wil een strenger parkeerbeleid voeren en de stad meer groene ruimte geven door een verbod uit te vaardigen op het parkeren op verharde parkeerplaatsen in eigen voortuin.

“Door een oprit te maken, privatiseert men de straat. Net als bij garages mogen andere bestuurders er niet voor parkeren”, aldus Filip Watteeuw, schepen van Stedenbouw Filip Watteeuw (Groen).

De druk van de Gentse gemeenteraad om verharde parkeerplaatsen te beperken is echter op kritiek gestuit. De maatregel werd beschreven door N-VA Gent gemeenteraadslid en partijvoorzitter Anneleen Van Bossuyt als “pesten van mensen met een auto”.

“Ik ben het ermee eens dat verharding van voortuinen zoveel mogelijk moet worden vermeden, maar dat hoeft de aanleg van een parkeerplaats niet uit te sluiten. Om te voorkomen dat alle openbare parkeerplaatsen uit een straat verdwenen, was het al verboden om een voortuin te plaveien. Natuurlijk deden sommige bewoners het nog steeds zonder een vergunning”, legt Van Bossuyt uit.

In nieuwe woonblokken met rijhuizen geeft de stad Gent geen vergunningen meer geven voor verharde opritten en parkeerplaatsen in een voortuin. “Een voortuin is een tuin en die moet groen zijn.”, aldus schepen Watteeuw.

elektrisch rijden zal voor probleem zorgen

“Binnenkort gaan we allemaal elektrisch rijden maar waar gaan wij laden als je niet voor uw eigen deur kan staan?”, aldus Viviane De Groof.

Het standpunt dat alles bestraten slecht is voor waterafvoer bij regen kan men eveneens oplossen met een water doorlatende oprit. Uiteraard wanneer men in een straat wil parkeren, maar overal zijn de voortuintjes omgevormd tot privé parkeerplaatsen, dan zal het vast niet lukken om in die straat te parkeren zonder de wet te overtreden.

Lees ook  Schiphol: de jacht naar een ritje laat taxironselaars niet los

Lees ook: Gentenaars krijgen waar ze recht op hebben na een constructief overleg

Het Gravensteen - Gent
Pitane Blue