Print Friendly, PDF & Email

NMBS zet tijdens de zomervakantie rechtstreekse reservatietreinen in van en naar de kust, en dat zowel tijdens de week als tijdens het weekend. Het bijkomende aanbod start op zaterdag 3 juli 2021 en volgt op een geslaagde test tijdens een weekend in juni. De treinen – genaamd de Kust-Express – rijden rechtstreeks naar hun eindbestemming, zonder te stoppen in de tussenliggende stations. Naast het bieden van een gegarandeerde zitplaats, zijn ze daarom ook sneller op hun eindbestemming.

NMBS wil met de reservatietreinen, die het gebruikelijk aanbod aanvullen, inspelen op de vraag van dagjestoeristen, waaronder gezinnen, die hun uitstap naar zee vooraf willen plannen en zeker willen zijn van hun plaats op een rechtstreekse trein.

Tijdens de zomerweekends gaat het om 20 rechtstreekse treinen per dag (10 heen ’s ochtends en 10 terug ‘s avonds). De treinen vertrekken ’s ochtends vanuit Luik-Guillemins, Brussel-Zuid, Gent-Sint-Pieters en Antwerpen-Centraal (4 stations van waaruit een groot aantal reizigers de trein neemt richting kust) en komen aan in Oostende, Blankenberge, De Panne en Knokke.

Op weekdagen rijden er vier reservatietreinen (2 heen en 2 terug) tussen Brussel-Zuid en Oostende.

Geslaagde test

De test tijdens het weekend van 5-6 juni was een succes, zowel operationeel als vanuit de klantentevredenheid. Meer dan 1.000 reizigers boekten een reservatie. De klanten waren ook tevreden, zo blijkt uit een bevraging van de klanten die de reservatietreinen hadden genomen (90% gaf een score van minstens 7 op 10, 87% was tevreden over het online boekingsproces, 92% was tevreden over de ervaring in het station en 94% was tevreden met de ervaring op de trein).

Lees ook  Dinant verkennen: optimaal reizen door het hart van de Maasvallei

NMBS speelt met “De Kust Express” duidelijk in op de behoeften van de klant: de zekerheid van een zitplaats, vooral op drukkere trajecten tijdens de zomer, een snellere reistijd en het vermijden van treinen met een te hoge bezetting stonden met stip bovenaan genoteerd in de bevraging. Met een reservatie voor een rechtstreekse trein heeft de reiziger die een dag aan zee gaat doorbrengen een reiservaring met een maximaal comfort.

“Bijna één op drie klanten geeft ook aan de wagen aan de kant te willen laten staan om de reservatietrein naar de kust te nemen. Dat betekent dat comfort en commerciële snelheid bijkomende klanten aantrekt, mogelijk nieuwe klanten. Dat bevestigt de rol van de trein als hefboom voor een vlotte en duurzame mobiliteit.”

Reservatie voor juli vanaf 24 juni 2021

Reizigers moeten vooraf reserveren via de NMBS-website, aan een tarief van 1 euro, en over een geldig vervoersbewijs beschikken. Begeleide kinderen jonger dan 12 jaar reizen dienen niet over een vervoersbewijs te beschikken, maar dienen eveneens te reserveren, ook aan een tarief van 1 euro. Om de Kust-Express te kunnen nemen moet iedere reiziger zowel over een reservatiebewijs als een treinticket beschikken (of een ander geldig vervoersbewijs voor dat traject).

Reserveren kan tot 15 minuten voor het vertrek van de trein.

Alle assistentieprocedures die er zijn voor personen met een beperkte mobiliteit, zijn er ook voor de Kust-Express.

De voorwaarden voor het meenemen van een fiets op de trein zijn dezelfde voor de Kust-Express. Vouwfietsen kunnen gratis worden meegenomen, indien ze onder een stoel worden opgeborgen. Voor andere fietsen dient een Fiets Supplement te worden aangekocht.

Lees ook  Dinant verkennen: optimaal reizen door het hart van de Maasvallei

Reserveren voor de rechtstreekse treinen die rijden in juli kan vanaf donderdag 24 juni op de NMBS-website. Boeken voor treinen in augustus kan vanaf midden juli. Met een reservatie zijn reizigers zeker van hun plek op de trein, al blijven ze vrij te kiezen waar op de trein ze zullen gaan zitten.

Lees ook: Spoorbaas NMBS wint en sluit 44 stationsloketten

© NMBS - Reizigers moeten vooraf reserveren via de NMBS-website