De gemeenteraad Utrecht heeft ingestemd met ingrijpende plannen om de stad opnieuw in te delen. Miljarden euro’s zijn noodzakelijk voor deze nieuwe toekomstplannen van de stad. Er moeten nieuwe stadscentra ontstaan rond bestaande stations of andere ov-knooppunten. Enorme investeringen zijn nodig om nieuwe hoogwaardige openbaar vervoer- en fietsverbindingen aan te leggen om Utrecht bereikbaar te kunnen houden. De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie, die 24 van de 45 raadszetels hebben, stemden voor de plannen. Heel de oppositie was tegen. 

Utrecht wordt naar eigen zeggen een ’tienminutenstad’. De binnenstad van Utrecht is een plek waar alles samenkomt: wonen, werken, winkelen, studeren, uitgaan en ga zo maar door. Dat maakt de binnenstad aantrekkelijk. Maar soms schuren die functies en zitten ze elkaar (deels) in de weg. Bijvoorbeeld op plekken waar wonen en uitgaan samenkomen. Voor de toekomst moeten er daarom keuzes gemaakt worden. De Omgevingsvisie Binnenstad 2040 vertaalt het algemene gemeentelijke beleid naar de situatie in de binnenstad. Bewoners, ondernemers en andere betrokkenen hebben bijgedragen aan het toekomstbeeld van de binnenstad. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het stadsbestuur wil de komende 20 jaar verdichten met 60.000 extra woningen. Volgens prognoses zijn al die woningen, veelal appartementen, nodig omdat de stad groeit met 100.000 inwoners. De meeste huizen moeten binnen de bebouwde omgeving worden opgelost en toch denkt Utrecht verder te kunnen vergroenen. Voor de realisatie is grote financiële steun van het Rijk nodig. Ook heeft Utrecht samen met omliggende gemeentes en de provincie een aanvraag van 2,1 miljard euro gedaan bij het Nationaal Groeifonds van de Rijksoverheid.

Lees ook: Utrechter Mark Verbeet wint MaaS Award 2021

De nieuwe stadscentra moeten ontstaan rond bestaande stations of andere ov-knooppunten.
Print Friendly, PDF & Email