Uit een onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat thuiswerken een blijvertje is in ons land, veel bedrijven willen ook na de coronacrisis thuis blijven werken. Ruim 1100 bedrijven hebben aan het onderzoek meegedaan. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat bedrijven de reizen van hun werknemers die ze blijven maken willen gaan verduurzamen. Door de gevolgen van de coronacrisis waren veel bedrijven genoodzaakt om hun werknemers thuis te laten werken. Corona liet zien dat thuiswerken mogelijk was. Er werden massaal thuiswerkvoorzieningen zoals bureaustoelen, laptops en bureaus aangeschaft voor werknemers om het thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken. Het online vergaderen was meer regel dan uitzondering, dit steeg van maar liefst 52% naar 94%. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat medewerkers die thuiswerken, productiever zijn en werk en privé beter kunnen combineren.

“Dit is goed nieuws. 5% minder verkeer in de spits scheelt al veel files. Als mensen met enige regelmaat thuiswerken scheelt dat hen veel tijd, en kunnen anderen dus lekker doorrijden. Ook het reizen buiten de spits zorgt voor betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg.”

Minister Van Nieuwenhuizen.

Thuiswerken zorgt ook voor minder verkeer en voor minder files op de weg. Dit scheelt dus weer een hoop reistijd in de week, en ook voor minder uitstoot van stikstof en CO2. Uit het onderzoek bleek ook dat een derde van de bedrijven komend jaar willen gaan investeren in laadpalen en elektrische auto’s bij het bedrijf waar medewerkers gebruik van kunnen maken tijdens dienstreizen. Een kwart van de bedrijven wil komend jaar de leasefietsregeling gaan benutten om medewerkers te stimuleren om met de fiets naar het bedrijf te komen. Acht procent minder verkeer in de spits, scheelt volgens het ministerie al de helft van de files op de weg.

“Dit onderzoek is niet alleen mooi nieuws voor de drukte op de weg en in de trein, maar ook voor onze luchtkwaliteit. Werkgevers zijn ook volop aan de slag met schoner woon-werkverkeer. Fietsen, elektrische auto’s en laadpalen. Een voorbeeld dat hopelijk doet volgen. Want we willen allemaal graag schone lucht inademen".

Staatssecretaris Van Veldhoven.
Gate 12
Print Friendly, PDF & Email