Print Friendly, PDF & Email

Deze week is de zomervakantie officieel van start gegaan. Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd en veel coronamaatregelen zijn losgelaten, behoort een vakantie naar het buitenland deze zomer weer tot de mogelijkheden. Maar wisselende reisadviezen en onzekerheden over de opkomst van nieuwe varianten kunnen voor verwarring zorgen. Bovendien ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance, sinds de opheffing van het negatief reisadvies half mei, relatief veel hulpvragen van Nederlanders die onvoldoende verzekerd op reis zijn gegaan. De alarmcentrale spoort reizigers daarom aan zich goed voor te bereiden voordat zij met de auto, trein of vliegtuig naar het buitenland vertrekken.

“Helaas zien we dat relatief veel reizigers onvoldoende verzekerd op vakantie gaan. We vermoeden dat veel mensen de reisverzekering hebben stopgezet tijdens de coronacrisis. Het lijkt er nu op dat een groot deel van hen is vergeten dit weer aan te passen voor hun reis naar het buitenland. Hierdoor kunnen zij voor nare financiële verrassingen komen te staan in deze onzekere tijden, wat kan oplopen tot duizenden euro’s. Ondanks dat veel seinen op groen staan voor het reizen naar het buitenland, is het voor reizigers nu belangrijker dan ooit om goed hun verzekeringen, zeker de zorg- en reisverzekering, te controleren voor zij op vakantie gaan. Check daarbij wat er gedekt is bij welk reisadvies en hoe het zit met bijvoorbeeld quarantaineverplichtingen. Dit om vervelende financiële tegenvallers te voorkomen.”

Checklist voor vertrek

Om voorbereid op reis te gaan stelde Eurocross een handige checklist op voor reizigers die deze zomervakantie naar het buitenland vertrekken:

  • Controleer je reis- en zorgverzekering

Het wordt helaas vaak vergeten, maar het is zo belangrijk: controleer voor vertrek of en hoe je verzekerd bent. Zeker in deze onzekere tijden waarin situaties en reisadviezen continu veranderen. Wat heeft een plotselinge sluiting van de grenzen voor gevolgen voor de reisverzekering? Wat als je door een land met kleurcode oranje moet reizen onderweg naar de bestemming? Neem de verzekering in deze periode extra goed onder de loep en neem bij vragen contact op met de verzekeraar.

  • Houd reisadviezen in de gaten, voor en tijdens de reis

Wat de bestemming ook is, de situatie en de coronamaatregelen kunnen in een land snel veranderen. Houd daarom zowel voor vertrek, als tijdens de vakantie altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Eurocross houdt daarnaast een actueel overzicht bij van de maatregelen en vereisten van de negen populairste vakantielanden. Check het op de website van Eurocross.

Ook de situatie in Nederland kan invloed hebben op wat je wel en niet mag op reis. Helemaal nu het aantal besmettingen in Nederland weer op loopt. Houd dus ook in de gaten hoe andere landen Nederland zien.

  • Plan tijdig een coronatest

Check voor het land van bestemming of een coronatest nodig is, hoe oud deze mag zijn en welke soort test (een PCR-test of antigeensneltest) er nodig is. Zo moeten bijvoorbeeld alle reizigers die vanuit Nederland een reis naar Italië maken voor aankomst een negatieve testuitslag laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Elk land bepaalt haar eigen regels hierover. Kijk op nederlandwereldwijd.nl om per vakantiebestemming de actuele coronamaatregelen te bekijken.

  • Reizen met kinderen? Check of ook zij een negatieve coronatest nodig hebben

Voor sommige landen geldt dat er ook voor kinderen een negatieve coronatest moet worden getoond. De leeftijdsgrens voor het meebrengen van een non-COVID-19-verklaring is per land anders en kan verschillen van 6 tot 15 jaar.

  • Check de coronamaatregelen ter plaatse

De coronamaatregelen verschillen per land. Zorg dat je je vooraf verdiept in de geldende maatregelen op de plaats van bestemming en bereid je erop voor door bijvoorbeeld voldoende mondkapjes mee te nemen. In sommige landen zijn medische mondkapjes (FFP2 maskers) verplicht.

  • Houd rekening met een mogelijke quarantaineplicht

Houd rekening met het worst case scenario: een quarantaineplicht op de bestemming. Het kan voorkomen dat het reisadvies ineens verandert, of je zelf positief getest wordt op corona, waardoor je niet direct weg kunt of zelfs plaatselijk in quarantaine moet. Neem daarom, wanneer je op structurele basis medicijnen slikt, voldoende mee voor een paar dagen extra.

Lees ook: Aan terrasstoelen geen gebrek in Scheveningen