Nederland blijft voorlopig hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De landen om ons heen zijn overwegend groen en oranje, wat betekent dat daar minder mensen positief testen. Het gevolg kan zijn dat die landen vasthouden aan de reisbeperkingen die ze hebben ingevoerd voor Nederlandse vakantiegangers.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Landen gebruiken die kaart om hun regels op af te stemmen. Zo besloot Duitsland vorige week om de regels voor Nederlanders aan te scherpen. Dat moet de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus zo veel mogelijk buiten de deur houden.

Bij de kaart van vorige week gingen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel van rood naar donkerrood. Groningen stond al op dat hoogste niveau en bleef daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland bleven op rood staan. Dat is het een na hoogste niveau.

Het aantal coronagevallen in Nederland begon anderhalve week geleden te dalen. Omdat het ECDC kijkt naar de cijfers over de laatste twee weken, telt de piek van deze golf nog net mee voor de kaart van donderdag. Die hoge cijfers vallen weg bij de kaart van volgende week. Dan zouden de kleuren voor Nederland kunnen veranderen, met als gevolg dat andere landen misschien beslissen om de regels voor Nederlandse vakantiegangers iets te versoepelen.

Lees ook  Geen stress meer op vakantie om laadpaal

Behalve Nederland zijn ook vakantiebestemmingen als Spanje, Portugal en Luxemburg helemaal rood. Griekenland is grotendeels oranje, maar Kreta is donkerrood. Frankrijk, België en Denemarken zijn overwegend oranje. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Noorwegen en IJsland zijn helemaal groen. Dat betekent dat zij de corona-uitbraak vooralsnog onder controle hebben.

Lees ook: Maasstad wint aanbesteding leerlingenvervoer

Print Friendly, PDF & Email