TCA-directeur Hedy Borreman ziet Uber eerder als een gevaar voor de taxisector, dan ‘als een manier om als bedrijf scherp te blijven’. Dat schrijft het onafhankelijk vakblad Personenvervoer Magazine na het beluisteren van BNR Zakendoen. In een typische zwart-wit dilemmavraag tijdens het programma zag directeur Hedy Borreman van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) Uber en alle andere platformen “eerder als een gevaar voor de taxibranche dan als een manier om zelf als bedrijf scherp te blijven. Uber maakt lage prijzen over de rug van de taxichauffeurs.”

“Het enige wat we proberen is om mensen op te voeden: joh, weet wat je kiest en waarom. Maar we houden het met z’n allen in stand.”

Volgens Borreman moeten chauffeurs bij Uber meer uren maken om op een redelijke omzet te komen en komt dat de veiligheid niet ten goede. Dat TCA-chauffeurs soms ook voor Uber en andere platformen rijden, leek de interviewer, Thomas van Zijl, te verbazen. “Deze chauffeurs worden via Uber’s algoritme gelokt met aantrekkelijke aanbiedingen en naarmate ze langer voor Uber rijden dalen de opbrengsten en moeten ze meer uren maken om een redelijke omzet de maken.” Zo ontstaat, aldus Borreman, een neerwaartse prijsdruk en zijn mensen gewend voor lage prijzen te rijden, terwijl ze de TCA-taxi’s – die nog steeds binnen 5 minuten voor de deur staan – als ‘duur’ zien. 

vernieuwde app

TCA concurreert bewust niet op prijs, behalve via de vernieuwde app, die onlangs de Publieksprijs van MKB Amsterdam won. Iedereen, ook zonder account, kan via de TCA-app een taxi bestellen. Wie geen account heeft, betaalt elektronisch in de taxi de reguliere meterprijs. Account-klanten kunnen via de app op korting rekenen. Dat de TCA vasthoudt aan een redelijke prijs heeft ook te maken met het feit “dat wij zorgen voor onze chauffeurs. Daar staan wij gewoon voor.” Ook probeert ze taxiklanten te informeren over de verschillen tussen ‘de taxi’ en ‘de platformen’: “Het enige wat we proberen is om mensen op te voeden: joh, weet wat je kiest en waarom. Maar we houden het met z’n allen in stand.”

Lees ook  Betere arbeidsomstandigheden voor online platformen

Lees het volledige artikel op Personenvervoer Magazine.

Lees ook: TCA doet opvallende oproep naar Amsterdamse GGD

TCA Amsterdam
TCA Amsterdam
Print Friendly, PDF & Email