Print Friendly, PDF & Email

De zomer wil maar niet echt op gang komen dit jaar. Door alle regeltjes en kleurcodes is de zomervakantie een ingewikkelde zaak geworden en kiezen veel Nederlanders voor een vakantie die ze zelf in de hand hebben. Vooral met eigen wagen reizen binnen eigen land of de ons omringende landen is opvallend. Landen als Italie en Griekenland daarentegen doen het goed gezien de omstandigheden. Frankrijk is iets lastiger wat regelgeving betreft. Spanje wat aanvankelijk hoog scoorde heeft een behoorlijke terugval gekend mede door verschillende touroperators die de reizen annuleerden. Sinds afgelopen maandag staat zowat heel Europa op geel.

(artikel gaat door na afbeelding)

Veel bungalowparken en campings in eigen land doen wel goede zaken. Ondanks het weer niet mee zit is het toch lastig om een plaatsje te bemachtigen. Verkopers van caravans en campers hebben een topjaar en dat laat zich de komende jaren nog goed ziet in het vakantiegedrag van Nederlanders. Je koopt immers geen camper of caravan voor slechts één vakantie. Nee, daar ga je nog jaren mee op stap. Volgens de ANVR blijft zo’n 75% van de Nederlanders in eigen land. Voor touroperators een schrale troost dat toch een kleine groep naar het buitenland wil reizen. Maar ook die reizen gebeuren vaak met eigen vervoer. Het gevoel om alles in eigen hand te hebben en bij problemen in het buitenland snel en zelf te kunnen vertrekken versterkt deze manier van reizen dit jaar. 

najaar wellicht beter

Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR geeft aan dat het dit jaar toch tegenvalt wat reizen betreft. Na het dramatische jaar van 2020 kon het niet slechter, maar ook dit jaar is een grote tegenvaller. Door de kleur geel voor heel Europa is er toch nog hoop dat augustus iets beter gaat worden. Ook voor de periode na de zomer ziet Oostdam dat mensen iets meer vertrouwen hebben voor een vakantie in het najaar, maar van een piek in de boekingen wil hij echt niet spreken. Oktober en november laten optimisme zien maar het jaar goedmaken dat zit er niet meer in.

zomervakantie in Italië

aanpak

De reissector is blij met de beslissing van het kabinet om de aanpak van reisadvisering voor bestemmingen binnen de EU te wijzigen. De ANVR heeft al geruime tijd aangedrongen op deze stap. Niet alleen om meer duidelijkheid te bieden aan vakantiegangers en reizigers, maar vooral ook omdat hiermee de reisadvisering beter aansluit bij de huidige status van de pandemie.

"Het is wel reuze jammer dat deze beslissing niet meteen met de introductie van het digitale corona certificaat (DCC) per 1 juli jl. is genomen. Dat had ervoor gezorgd dat het voor zowel reisondernemingen als vakantiegangers een mooie vakantiezomer zou zijn geworden. Maar vanzelfsprekend is de reissector opgetogen dat het kabinet alsnog heeft besloten de reisadvisering te wijzigen"

Dat is overigens ook terecht. Ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad zijn een veel betere indicatie van de mate van veiligheid van reizen en vakanties dan het aantal besmettingen. De ANVR is blij dat met ingang vanaf 27 juli heel Europa geel kleurt. Voor Europa geldt dat Oranje reisadviezen alleen nog zullen worden ingezet bij de aanwezigheid van speciale virusmutaties. Uiteraard blijft de ANVR de klanten er nog steeds nadrukkelijk op wijzen dat ook op de bestemming zelf de coronaregels zorgvuldig moeten worden nageleefd.

Belangrijk in de nieuwe aanpak is dat voor terugkeer naar Nederland met ingang van zondag 8 augustus aanstaande altijd een DCC moet kunnen worden overlegd, overigens ook bij terugkeer uit niet EU-landen. Voor niet-volledig gevaccineerden geldt dat een PCR-test bij terugkeer niet ouder mag zijn dan 48 uur, een antigeentest niet ouder dan 24 uur. De ANVR blijft ondertussen sterk aandringen bij het kabinet om dit nieuwe beleid ook te gaan toepassen op de bestemmingen buiten de EU. De huidige witte lijst met toegestane landen is zeer beperkt en het duurt lang voor de lijst wordt aangevuld met nieuwe bestemmingen.

Lees ook: Frank Oostdam probeert reissector te redden