De Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië roepen mensen die zich verzameld hebben aan de poorten van de luchthaven van Kaboel op om daar zo snel mogelijk weg te gaan, omdat er een hoog risico is op een terreuraanval door de lokale sectie van terreurgroep IS in Afghanistan. Nederland roept mensen in Afghanistan op niet meer naar het vliegveld van Kabul te komen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De dreiging zou uitgaan van IS-K, een lokale tak van terreurgroep IS. Volgens terreurexperts is die dreiging groter geworden sinds de val van de regering en de machtsovername door de Taliban. De situatie bij de luchthaven is te gevaarlijk en de toegangspoorten zijn gesloten. Demissionair minister Sigrid Kaag zei woensdag al dat de tijd dringt. België liet later die dag al weten te stoppen met de evacuatie. Er zijn de afgelopen dagen bijna 2000 mensen uit Kabul naar Nederland gebracht.

De Amerikaanse en Britse regering roepen hun burgers ook op om niet meer naar de internationale luchthaven te komen. Ook wordt geadviseerd om daar weg te gaan. Rond de luchthaven hebben zich duizenden mensen verzameld die hopen weg te komen. De Belgen stopten gisteren al de evacuatie. Alle medewerkers en geëvacueerden hebben zich verzameld in Islamabad. Dat meldde de federale regering woensdagavond in een persbericht.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Afghanistan taliban kabul airport

De Taliban hebben laten weten geen Afghanen meer toe te laten tot het vliegveld. Drie bussen met Nederlandse evacués stond de hele woensdag vast bij de luchthaven. Een aantal Afghanen die in de bussen zat, is eruit gehaald. Daarna konden de bussen toch nog de luchthaven bereiken. De Amerikaanse militairen vertrekken op 31 augustus. Maar zij zullen het vliegveld al dagen eerder afsluiten om hun eigen mensen en materieel het land uit te kunnen brengen. De Amerikanen geven aan wanneer landen met hun evacuatieoperaties moeten stoppen.

Lees ook  Periode van rust voor omwonenden die overlast ervaren van Eindhoven Airport

Lees ook: KLM laat vluchten om Afghanistan heen vliegen

Oorlog in Afghanistan
Print Friendly, PDF & Email