Het Russische techbedrijf Yandex gaat zonder Uber door in de maaltijdbezorging en zelfrijdende voertuigen. Yandex, ook wel het Russische Google genoemd, koopt Uber uit in de samenwerkingsverbanden op die gebieden. Dat kost het Russische bedrijf 1 miljard dollar, omgerekend bijna 850 miljoen dollar. De twee techbedrijven zijn sinds 2018 gezamenlijk actief in Rusland en landen in de regio. Dat deden ze op het gebied van maaltijdbezorging, zelfrijdende voertuigen, het delen van auto’s en een taxidienst. Op de laatste twee terreinen blijft Uber na de deal nog actief. Volgens het ANP is 71 procent van het gezamenlijke bedrijf inmiddels in handen van Yandex, dat ook een optie heeft om de laatste 29 procent voor 1,8 miljard tot 2 miljard dollar van Uber over te nemen.

Voor de Yandex taxichauffeurs was de fusie met Uber geen vooruitgang. Ze klagen steen en been dat de werkomstandigheden nu veel slechter zijn, compensatieregelingen voor afgezegde ritten zijn afgeschaft en de betalingen per opdracht aanzienlijk minder zijn dan bij Uber.

Yandex is niet alleen Ruslands grootste zoekmachine. Het bedrijf biedt de consument meer dan 70 diensten, waaronder een taxicentrale en een betaalsysteem. In 2018 fuseerde Yandex met de Amerikaanse taxidienst Uber. In de praktijk was het meer een overname.

Yandex-oprichter Arkadi Volozj kan het in 2017 niet laten. Tijdens het 20-jarige verjaardagsfeestje van zijn zoekmachine wijst hij er fijntjes op hij een jaar eerder was dan wereldmarktleider Google, officieel gelanceerd in 1998.

Lees ook: Yandex, zelfde werkwijze in een andere verpakking

Yandex wagenpark
Print Friendly, PDF & Email