Roken, het is en blijft een gevoelig onderwerp. Roken is al langer een taboe in en om het station, alle perrons en stations in ons land zijn per 1 oktober 2020 rookvrij. De laatste rookpaal is vorig jaar aan het spoorwegmuseum geschonken. Ook wordt er geen tabak meer verkocht op de stations bij de Kiosk, de StationsHuiskamer en de AH to go. De Nederlandse Spoorwegen wil uiteindelijk dat er helemaal geen tabaks- en aanverwante producten meer te krijgen zijn in het station. Jongerenbeweging Rover Jong, onderdeel van reizigersvereniging Rover wil nu ook rookvrije bushaltes in ons land. Alle treinstations, bussen, treinen zijn al rookvrij. Nu de bus- en tramhaltes nog rookvrij zien te krijgen, hier pleit de jongerenbeweging van reizigersvereniging Rover voor.

“Het openbaar vervoer is samen met de fiets de duurzame en gezonde mobiliteitsoplossing voor de toekomst. Jongeren willen dat het OV nog duurzamer en gezonder wordt. Hierbij past geen ongezonde rooklucht tijdens het wachten op je bus. Enkele regionale en lokale overheden hebben al besloten om OV-haltes in hun regio rookvrij te maken. Wij roepen alle gemeenten en provincies op bus- en tramhaltes, maar bijvoorbeeld ook de looproutes tussen bushalte en station, rookvrij te maken zodat het hele OV in Nederland rookvrij is”.

Rover Jong sluit zich aan bij de stelling: ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’, wat een initiatief is van de Hartstichting, het Longfonds en het KWF. Er zijn al enkele regionale en lokale overheden in ons land die hebben besloten om OV-haltes in hun regio rookvrij te maken. In Amersfoort zijn alle haltes voorzien van een niet roken stoeptegel. Deze stoeptegel roept reizigers op om niet te roken. Ook in Rotterdam zijn alle haltes rookvrij. Enkele gemeenten in Twente, Utrecht en Amsterdam hebben al een aantal rookvrije bushaltes. In Gelderland hebben ze ook de beslissing genomen om alle bushaltes daar rookvrij te maken. Toch is er nog een hoop werk te doen, er zijn nog veel bus- en tramhaltes niet rookvrij in ons land. Altijd zullen er voor- en tegenstanders blijven van roken, het is een activiteit die we steeds minder zien op straat en ook een activiteit die steeds minder geaccepteerd wordt door de maatschappij.

Lees ook  Internationaal reizen met de trein populair

Lees ook: Weer steeds meer drukte op de wegen en in de trein

Print Friendly, PDF & Email