Noordwijk aan Zee scoort niet alleen slecht in een ranglijst met de beste stranden van Nederland, maar eens van het strand af is het ook de ene verrassing na de andere. De gemeente Noordwijk wil de kwaliteit van het kustgebied verbeteren. Dit doet de gemeente door ook de minder mooie plekken te ontwikkelen. Dat is naar eigen zeggen nodig om ook in de toekomst aantrekkelijk te zijn voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Het ontwerp voor de herinrichting van de Parallel Boulevard ligt klaar om te worden uitgevoerd. Deze herinrichting moet van de Parallel Boulevard, een straat maken waar het prettig is te verblijven en het verkeer doorstroomt.

vervallen glorie

Noordwijk aan Zee was een van de kustplaatsen dat in de tweede helft van de negentiende eeuw de transformatie doormaakte van vissersdorp tot badplaats. Het werd beschouwd als een mondaine badplaats waar je graag gezien wilde worden. Wanneer we Noordwijk vandaag bezoeken is het toch schrikken. Hotel van Oranje is al lang niet meer de blikvanger op de Koningin Wilhelmina Boulevard. De grote bezienswaardigheden zijn de vervallen gebouwen, het achterstallig onderhoud aan balkons en flatgebouwen. Terwijl je vol verbazing kijkt naar alle vergane glorie is het ondertussen uitkijken dat je niet struikelt over stoepranden en verzakkingen in het trottoir. En toch voelt Noordwijk zich nog steeds een mondaine badplaats.

(tekst gaat door onder de afbeelding)

Op het Vuurtorenplein, een plek waar Noordwijkers zich al jaren voor schaamden, staan nu apartementen te koop waar vier ton een normale vraagprijs is. Het plein is bij toeristen bekend door de wekelijks terugkerende markt. Het verpauperde Vuurtorenplein moet een groen plein zonder hoogbouw worden. Een plein waar plek is voor cultuur, evenementen en markten. Onder het plein moet een parkeergarage komen. Tenminste, dit zijn de wensen van de politiek. Het is wel de vraag wanneer deze wensen vervult kunnen worden. Maar er is meer aan de hand in Noordwijk aan Zee wanneer het om vastgoed gaat.

onder druk

Vastgoedbedrijf Bever Holding heeft in stilte een derde van zijn vastgoedportefeuille verkocht. Het Zuid-Hollandse bouwconcern Adriaan van Erk Groep betaalt €60 mln voor tien percelen in Noordwijk, waarvan de ontwikkeling al jaren moeizaam verloopt. Opmerkelijk is dat de gemeente voor acht objecten het eerste recht van koop heeft. Dat blijkt uit onderzoek van het FD. Bever en Van Erk, die tot op heden niets hebben gecommuniceerd over de verkopen, geven desgevraagd geen commentaar. De gemeente bevestigt bekend te zijn met de transacties, maar kan vanwege vertrouwelijkheid van lopende onderhandelingen geen uitspraken doen over de perceelontwikkeling. Ook lopen er nog rechtszaken over de gevestigde voorkeursrechten.

De meest in het oog springende projecten zijn ‘het Gat van Palace’, een plein waar vroeger een hotel stond, en het eveneens aan de kustlijn gelegen Vuurtorenplein, waar winkels zijn gevestigd. In de koopaktes staat dat Van Erk voor de percelen respectievelijk €32,5 mln en €5 mln overhad. “De gemeente kan ‘op dit moment’ geen nadere informatie verstrekken over dit proces. Wel bevestigt een woordvoerder dat ‘voor zover bekend geen sprake is van een eigenaarswissel’ voor deze percelen”, schrijft het Financieel Dagblad.

Lees ook: Bezoekers zijn zeer tevreden over de Noordzeekust

vervallen balkons en achterstallig onderhoud bij het Vuurtorenplein in Noordwijk aan Zee
Print Friendly, PDF & Email