Print Friendly, PDF & Email

Ongeveer 200 VVB-chauffeurs hebben donderdag in het centrum van Brussel luid toeterend betoogd voor een nieuw taxidecreet. Volgens het vakblad Personenvervoer Magazine klagen de chauffeurs, die onder meer werken voor platformen als Uber en Heetch, dat de gewestregering na zeven jaar nog steeds geen nieuw taxidecreet heeft en dat daarom hun werksituatie al jarenlang onzeker is.

De actievoerders, die via de Kleine Ring naar het kabinet van Brussels minister-president Vervoort (PS) aan de Regentlaan reden (het drukste stuk van de Brusselse Kleine Ring) om hun protest kracht bij te zetten, bleven na een overleg van een half uur – wat volgens de actievoerders niets opleverde – voor het kabinet staan onder het motto ‘we zijn hier en we blijven hier’. Om 14.00 uur werd de demonstratie door de politie beëindigd. Aanvankelijk zou de stoet doorrijden naar het Justitiepaleis, maar daar werd van afgezien. Gerekend was op een aanzienlijk groter aantal demonstranten, waardoor de verkeershinder meeviel. Van 08.30 uur tot 11.30 uur steunden Uber en Heetch de actie door de eigen app te pauzeren. Er konden geen ritten worden besteld.

“Ze hebben geweigerd om ons de ordonnantie (het voorontwerp van het nieuwe plan – red.) te tonen,” zei Fernando Redondo van de Association Belge des Chauffeurs Limousines (ABCL), de organisator van de demonstratie. “Voordat we die mogen zien, moet ze eerst door de ministers goedgekeurd worden. We gaan morgen rond de tafel zitten en persoonlijk gaan we alle ministers aanspreken voordat ze erover stemmen.”

Het kabinet van minister-president Vervoort gaf aan dat tijdens het korte gesprek alleen de grote lijnen van het voorontwerp van ordonnantie van de taxihervorming uiteengezet waren, maar nadrukkelijk “onder het voorbehoud van de besprekingen die nog in de regering zullen plaatsvinden”. Wanneer de ontwerpordonnantie in eerste lezing is goedgekeurd, wordt ze voorgelegd aan de andere partijen. De limousinechauffeurs hebben duidelijk het gevoel dat ze niet gehoord worden en kondigden spontane acties aan om het verkeer stil te leggen. Het was ook de Brusselse politie opgevallen dat er veel woede onder de chauffeurs was. Met moeite kon de politie impulsieve blokkades voorkomen.

Lees ook  Schiphol: van snacks tot taxi's en autonome bussen een reiservaring

Het is ook niet het eerste protest van de Uber- en Heetch-chauffeurs. In maart en mei 2020 demonstreerden ze ook al in het Brusselse centrum. Daarop beloofde minister-president Vervoort snel werk te maken van een nieuw taxidecreet. Als deadline gaf hij eerder dit jaar “voor de zomer” op. Net voor deze demonstratie lag het taxiplan er ineens. De hoofdlijnen zijn eenzelfde statuut voor taxi- en platformchauffeurs, de platformen worden gereglementeerd, er komt een beperking op het aantal platformchauffeurs en er komen minimumtarieven. Het is weinig waarschijnlijk dat de nieuwe wet er nog dit jaar is.

Lees ook: Het taxiplan van minister-president Rudi Vervoort is klaar