Print Friendly, PDF & Email

Nederlanders die het Verenigd Koninkrijk willen bezoeken, moeten vanaf 1 oktober een geldig paspoort kunnen overleggen aan de grens. Een identiteitsbewijs is door de brexit niet langer voldoende om Groot-Brittannië in te komen. Dat geldt voor vrijwel alle reizigers uit de Europese Unie.

Het Verenigd Koninkrijk stapte begin 2020 uit de EU en daarmee kwam het vrije verkeer van meer dan 500 miljoen mensen tussen het land en de 27 EU-staten tot een einde. De nieuwe paspoortplicht geldt zowel voor Engeland als Wales, Schotland en Noord-Ierland.

EU-burgers die voor 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk woonden, mogen nog wel hun ID-kaart gebruiken om de grens over te steken. Daarbij hebben zij dan wel een document nodig dat aantoont dat ze lang genoeg woonachtig zijn in het land. Grenswerkers met een vergunning van de Britse overheid kunnen tot eind 2025 een identiteitsbewijs gebruiken.

testen

Mensen die een coronatest nodig hebben omdat ze op reis gaan, moeten daar vanaf 1 oktober voor gaan betalen. Afgelopen zomermaanden was het gratis. De kosten variëren per type test en per aanbieder. Voor sommige reizen volstaat een antigeentest, voor andere bestemmingen is alleen een PCR-test voldoende. Bij de grote aanbieder Spoedtest.nl kost een PCR-test 80 euro. De uitslag is er dan binnen 24 uur. Een antigeentest kost beduidend minder: 40 euro. Bij andere aanbieders zijn die sneltesten ook een stuk goedkoper dan de PCR-tests.

Wie via Testen voor Toegang een gratis antigeentest laat doen voor toegang tot bijvoorbeeld een concert of de horeca, kan de uitslag ook gebruiken om mee op reis te gaan. Hetzelfde geldt voor de PCR-test van de GGD: ook met die negatieve uitslag kan een internationale QR-code worden aangemaakt. Wie zich bij de GGD laat testen moet wel coronaklachten hebben. Ook Testen voor Toegang is officieel niet bedoeld voor reistests. Mensen die niet (volledig) gevaccineerd zijn, hebben een negatieve testuitslag nodig om andere landen binnen te kunnen.

Lees ook: Reizen met het coronapaspoort of verplichte toegangstest

Een identiteitsbewijs is door de brexit niet langer voldoende om Groot-Brittannië in te komen.