Uber chauffeurs gaan woensdag staken, wat voor tienduizenden mensen in Londen en daarbuiten nog meer transportproblemen zal veroorzaken dan nu al het geval is. Taxichauffeurs en gebruikers worden aangespoord om de Uber app 24 uur uit te schakelen en deel te nemen aan een protest buiten het kantoor van de techgigant in Oost-Londen. Volgens de Daily Mail willen de organisatoren, de vakbond United Private Hire Drivers, dat chauffeurs elkaar ontmoeten in een Asda filiaal voordat ze massaal naar het hoofdkantoor van Uber in Aldgate Tower gaan. 

"Het is beschamend dat Uber de hoogste rechtbank van het land blijft tarten en 70.000 arbeiders voor 40% van hun werkelijke werktijd blijft bedriegen."

Yaseen Aslam, voorzitter van de ADCU

De chauffeurs weten dat ze het verdienen en hebben wettelijk recht op veel meer dan Uber biedt. Deze staking is nog maar het begin en er zal veel meer onrust zijn totdat Uber het juiste doet en chauffeurs alles betaalt wat ze verschuldigd zijn, zowel pensioenpremies als werkuren. Uber erkende de GMB eerder dit jaar formeel en zei dat de vakbond tot 70.000 Uber-chauffeurs in het VK zou kunnen vertegenwoordigen.

Ze beschuldigen het bedrijf van het niet uitvoeren van een rechterlijke uitspraak om de wachttijd te betalen, die volgens het bedrijf ongeveer 40% uitmaakt van de werktijd van een Uber-chauffeur, en beweren dat grote aantallen chauffeurs onterecht worden ontslagen. Uber en andere taxi’s hebben de afgelopen weken te lijden gehad van het tekort aan benzine, waardoor de tarieven zijn gestegen terwijl de beschikbaarheid van taxi’s dramatisch is afgenomen.  

benzinecrisis

De benzinecrisis heeft de problemen van Uber alleen maar verergerd, nadat duizenden taxichauffeurs eerder het bedrijf hebben gedumpt om bezorgers te worden tijdens de pandemie. Daarnaast zijn veel van de overgeblevenen chauffeurs nu naar rivaliserende apps zoals Bolt of FreeNow vertrokken omdat ze hen de beste tarieven verzekeren. Leden van de App Drivers and Couriers Union (ADCU) hielden vorige week protesten in Londen, Bristol, Birmingham, Nottingham, Sheffield, Manchester, Leeds en Glasgow, en dringen er bij mensen op aan om de service niet te gebruiken tijdens de 24-uurs staking.

Lees ook: De Vlaamse kracht van Via wordt het verlies van Uber

Print Friendly, PDF & Email