Er is nog geen uitzicht op de heropstart van de nachtelijke ritten van de deeltaxidienst Collecto die, volgens het vakblad Personenvervoer Magazine, al sinds de eerste lockdown in de Brusselse regio werd stopgezet. Collecto is normaal een collectieve taxidienst die zeven dagen op zeven beschikbaar is tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het uitblijven van de heropstart werd aan BRUZZ bevestigd door de afgevaardigd bestuurder van Taxis Verts, Jean-Michel Courtoy. Dat kan niet door de huidige coronamaatregelen, zegt uitbater en oorspronkelijke initiatiefnemer Taxis Verts. “Je kan de social distancing niet garanderen tussen onbekenden in een gedeelde taxi.” Naast de coronaproblematiek speelt er nog een ander probleem: Taxis Verts heeft momenteel niet voldoende chauffeurs om het normale werk uit te voeren en Collecto te rijden.

De collectieve taxi’s vormen een aanvulling op het Noctis-nachtbusnet van de MIVB dat alleen in het weekend opereert. In normale omstandigheden bedient Collecto meer dan 200 vertrekpunten (gelegen aan de MIVB-haltes). Collecto zorgt voor een rit van een Collecto-halte tot een huisadres en dat voor € 5 per persoon per rit voor MOBIB-abonnees (of € 6 voor wie geen MIVB-abonnement heeft).

Taxicentrale Taxis Verts sleepte in 2019 opnieuw de aanbesteding voor de exploitatie van de innovatieve nachtelijke deeltaxidienst Collecto binnen, en dat voor een periode van vijf jaar. Begin 2020 kondigde minister-president Vervoort (PS) dat extra veiligheidsmaatregelen zouden worden ingevoerd, nadat een studente een valse Collecto-chauffeur van verkrachting beschuldigde. Twee maanden later ging België in lockdown als gevolg van de wereldwijde coronapandemie. Zonder nachtleven en later met een avondklok had de nachtelijke taxidienst niet veel bestaansrecht.

Maar ook al zijn de horeca sinds juni en de dancings en nachtclubs sinds afgelopen weekend weer open, Collecto is nog niet opnieuw heropgestart. En een heropstart ligt nog niet meteen in het vooruitzicht, zegt Courtoy. “We hebben geregeld overleg met Brussel Mobiliteit over de dienst, maar vanwege de coronamaatregelen en vooral de ‘social distancing’, is het momenteel onmogelijk om een collectieve taxidienst te runnen, waarbij onbekenden samen een taxi delen”, zegt Courtoy. “Mondkapjes volstaan niet, de passagiers zitten veel te dicht bijelkaar en we kunnen de afstand niet garanderen.”

Collecto valt een beetje tussen de wal en het schip, zei Courtoy eerder aan BX1. Volgens de omroep zit Taxis Verts binnen een tiental dagen samen met het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) om de toekomst te bekijken. Daarbij is er nog een ander probleem, dat Courtoy erkent maar nu niet de hamvraag noemt: na de lockdowns heeft Taxis Verts nog niet voldoende chauffeurs in dienst om Collecto bovenop zijn normale activiteit te laten draaien.

Lees ook: Tekort aan taxichauffeurs blijft sector in de greep houden

Het nachtleven in het Brusselse gewest werd zwaar getroffen door de pandemie
Print Friendly, PDF & Email