Volgens Lydia Peeters zijn trajectcontroles essentieel om de veiligheid op de wegen te verhogen. De Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken lanceerde afgelopen zomer haar nieuw Verkeersveiligheidsplan 2021-2025. Eén van de overkoepelende doelstellingen om tot een veilig verkeerssysteem te komen is een sterke handhavingsketen. Reeds vanaf het begin van haar legislatuur zet zij in op het uitrollen van trajectcontroles. Vandaag zijn er door de Vlaamse administratie in Vlaanderen 238 trajectcontroles geïnstalleerd over 135 locaties. Voor 37 trajectcontroles is de installatie bezig en voor 124 trajectcontroles wordt de installatie voorbereid.

“Het effect van trajectcontroles op de verkeersveiligheid is bewezen. Ter hoogte van trajectcontroles daalt het aantal snelheidsovertredingen met zo’n 78%. Onderzoek toont aan dat het aantal ongevallen ter hoogte van een trajectcontrole daalt met 15 tot zelfs 30 procent. Vooral op het vlak van ernstige ongevallen merken we dat effect.”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

Overdreven of onaangepaste snelheid blijkt vaak de oorzaak van verkeersongevallen waarbij zwaargewonden of dodelijke slachtoffers vallen. Volgens Peeters daalt ter hoogte van trajectcontroles het aantal snelheidsovertredingen met zo’n 78 procent. Trajectcontroles worden ervaren als de meest eerlijke manier om de snelheid te controleren. Wanneer het aan de Vlaams Minister ligt is de tijd van de ‘vallende sterren’ voorbij en wil zij via trajectcontroles de handhaving verkeersveiligheid op de Vlaamse wegen verhogen.

nationale databank

De afgelopen jaren waren veel controles nog niet operationeel omdat er een probleem was met de aansluiting op de nationale databank. Vlaams minister Peeters dringt intussen verder aan bij federaal minister Annelies Verlinden om de verwerkingscapaciteit van de verwerkingscentra (GVC) dringend te verhogen. AMS of ANPR Management System staat voor een volledig nieuwe nationale databank die gegevens van inbreuken sneller naar de verwerkingscentra kan doorsturen. “Niet enkel de koppeling met AMS is essentieel, maar ook de verwerking door de gewestelijke verwerkingscentra (GVC) is een essentiële schakel in het handhavingsbeleid.”

Lees ook: De Vlaamse kracht van Via wordt het verlies van Uber

trajectcontroles zijn veiliger en eerlijker dan klassieke flitspalen of mobiele flitscontroles
Pitane
Print Friendly, PDF & Email