Er ontstaan problemen bij het invullen van de roosters voor busdiensten omdat chauffeurs weggelokt werden om vacatures in te vullen als vrachtwagenchauffeur. Meer dan 4.000 buschauffeurs hebben inmiddels de branche verlaten. Velen hebben in plaats daarvan gekozen voor de lucratieve salarissen die ze voor vrachtwagenchauffeurs bieden. Aanleiding is een brief van het ministerie van Transport in september die werd gestuurd aan een miljoen werknemers. Paramedici, oud-legerpersoneel en buschauffeurs die gekwalificeerd zijn om voertuigen te besturen met een gewicht tot 7,5 ton werden gevraagd om het tekort aan vrachtwagenchauffeurs op te vullen.

lonen

Vakbonden stellen dat het loon van buschauffeurs, dat in sommige delen van het land slechts 11.80 EUR per uur bedraagt, drastisch moet worden verbeterd om te voorkomen dat ze de sector verlaten. Het gemiddelde loon voor vrachtwagenchauffeurs steeg tussen februari en augustus met 12,8 procent naarmate het tekort aan chauffeurs toenam, volgens analyse van vacaturesite Indeed.

Dan Norris, de metroburgemeester van West-Engeland, stelt dat de poging van de regering om buschauffeurs te verleiden om van loopbaan te veranderen en om vrachtwagenchauffeur te worden, het chronische tekort aan chauffeurs zou vergroten. Tom Bartošák-Harlow, een woordvoerder van de Confederation of Passenger Transport UK (CPT), een brancheorganisatie die busexploitanten vertegenwoordigt, vertelde The Telegraph: “Er zullen buschauffeurs zijn die vertrekken om in de vrachtwagensector te gaan werken en we kunnen niet ontkennen dat dat het geval is.”

(tekst gaat door onder afbeelding)
tekort aan buschauffeurs - Ash Grove garage in Hackney

De eisen van vakbonden komen nadat een reeks geplande stakingen van buschauffeurs waarbij leden van de National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT) betrokken waren, zondag werden afgebroken. Leden van de RMT in dienst van Stagecoach in het Zuidwesten zouden maandag vertrekken. Mick Lynch, algemeen secretaris van de RMT, zei bij de aankondiging van de geplande actie vorige week al dat buschauffeurs “massaal” uit de sector vertrokken vanwege een laag loon. De geplande stakingen werden echter opgeschort na laatste wanhopige gesprekken. 

Er waren ook stakingsacties gepland in Wales, waar Stagecoach-buschauffeurs slechts 10.95 EUR per uur krijgen, nadat het bedrijf de eisen van 12.40 EUR als “onbetaalbaar” had afgewezen. Hoewel de stakingsactie van de RMT voorlopig is vermeden, plant Unite een staking voor de eerste week van november in veel van de andere franchises van Stagecoach in Schotland, Wales, Noord-Derbyshire en Zuid-Yorkshire, en Kent. Andere bedrijven zoals Arriva North West worden ook geconfronteerd met mogelijke stakingen.

Lees ook: Regels veiligheidsgordels in touringcars en lijnbussen

Andere bedrijven zoals Arriva North West worden ook geconfronteerd met mogelijke stakingen.
Print Friendly, PDF & Email