Fietsen is en blijft een populaire bezigheid en vooral het elektrisch fietsen is in trek. Naar schatting zijn er zo’n 23 miljoen fietsen in Nederland. Twintig jaar geleden lag dit aantal nog op 16 miljoen. Hiervan waren er begin 2021 naar schatting bijna 2,5 miljoen elektrische fietsen in ons land. Steeds meer mensen schaffen een elektrische fiets aan, waar deze fiets ‘vroeger’ werd gezien als iets voor 50-plussers of bejaarden is het nu heel normaal en rijdt de jeugd er ook mee rond. Veel elektrische fietsen betekend ook veel accu’s. Weet iedereen eigenlijk wel wat hij of zij met die fietsaccu moet doen als deze bijvoorbeeld kapot of op is? 

Als de accu van je elektrische fiets niet meer werkt mag je deze absoluut niet in de prullenbak gooien. In de accu zitten namelijk schadelijke stoffen voor mens, dier en het milieu. In de fietsaccu zitten allerlei metalen zoals bijvoorbeeld aluminium, nikkel en koper. Deze metalen worden hergebruikt als je je oude accu op de juiste plaats inlevert. Je kunt je oude accu inleveren bij een fietsenwinkel of bij de milieustraat van de gemeente waar je woont. Als de fietsenwinkel is aangesloten bij het Stibat dan worden de accu’s door speciaal bevoegde chauffeurs opgehaald. 

De accu’s worden naar het sorteercentrum van Stibat gebracht en daar worden ze gesorteerd op chemische samenstelling. Er zijn 3 soorten fietsaccu’s: NiCd-accu’s, NiMh-accu’s en lithium-ionaccu’s. Van hieruit gaan de gesorteerde fietsaccu’s naar verschillende recyclefabrieken in Europa. In de recyclefabrieken worden de accu’s helemaal fijngemalen tot korrels en daarna gaan de korrels in een vacuümoven. De hitte van de oven is nodig om de metalen uit de accu’s te winnen. Van de metalen die uit de fietsaccu’s worden gewonnen worden bijvoorbeeld brilmonturen en kranen gemaakt. Ook het restafval wat over blijft van de accu wordt hergebruikt voor bijvoorbeeld asfalt.

Lees ook: Proef met fietsplek in trein is een flop

Er rijden naar schatting 2,5 miljoen elektrische fietsen in Nederland.
Print Friendly, PDF & Email