Hopelijk heb je het nog nooit meegemaakt maar je rijdt in je auto en plotseling ben je betrokken bij een aanrijding met een andere weggebruiker. Je hebt schade aan je auto. Wat moet je dan doen, bel je de politie of komen die niet voor een aanrijding? Hoe vul je een Europees schadeformulier eigenlijk in? Dit zijn allerlei vragen die behoorlijk lastig kunnen zijn als je in de stress zit of erg geschrokken bent omdat je net een aanrijding hebt gehad. Probeer vooral je hoofd koel te houden en te onthouden dat veiligheid van jezelf en de tegenpartij voorop staat.

Als eerste is het volgens verschillende verzekeringen verstandig om je alarmlichten aan te zetten en eventueel een gevarendriehoek neer te zetten, zodat het voor andere weggebruikers goed zichtbaar is dat er iets aan de hand is. Kijk of er niemand gewond is door de aanrijding. Is dit wel het geval dan bel je altijd 112. Wacht dan tot de politie en ambulance er zijn, de politie maakt een rapport op van de situatie. Dit rapport gaat naar de Stichting Processen Verbaal in Den Haag. Hier kan jouw autoverzekering alle benodigde informatie over het ongeval opvragen. Je hoeft dus niet nog apart een schadeformulier in te vullen.

Heb je een aanrijding met bijvoorbeeld alleen lichte blikschade en is er niemand gewond dan zijn er volgens diverse verzekeringen weer andere stappen. Je zet als eerste je alarmlichten aan, en plaatst eventueel een gevarendriehoek zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Blokkeer je de weg en kun je nog met je auto rijden, zet hem dan op een veilige plek. Wordt de weg door de aanrijding geblokkeerd en kun je zelf de auto niet van de weg krijgen dan bel je de alarmdienst van je verzekering, zij zorgen ervoor dat je auto weggesleept wordt.

Je vult samen met de tegenpartij op een veilige plek een Europees schadeformulier in. Het is ook verstandig om zoveel mogelijk foto’s te maken van de situatie en van de schade. Het is erg belangrijk dat het schadeformulier volledig en compleet wordt ingevuld. Het schadeformulier bestaat uit 3 delen, een toelichting, het originele schadeformulier en een doordruk van dit schadeformulier. Iedere betrokkene krijgt een eigen deel en alle delen moeten getekend worden en een kopie ervan sturen beide bestuurders op naar hun eigen verzekeringsmaatschappij. Ook de achterkant vul je in maar dit kun je ook thuis doen. Je kunt tegenwoordig ook online je schade melden, dit is erg handig voor als je geen schadeformulier bij hebt. Meldt je schade altijd zo snel mogelijk bij je autoverzekeraar of tussenpersoon. 

Lees ook: Snel, veilig en contactloos de taxi betalen met crypto

Aanrijding met andere weggebruiker.
Print Friendly, PDF & Email