Print Friendly, PDF & Email

Onderzoek: geen betaald parkeren of betalen voor natuur. Een ruime meerderheid van de ANWB-leden vindt het niet te druk op de Veluwe. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB. ANWB-leden zijn niet te spreken over betaald parkeren of betaalde toegang tot dit gebied.

Aanleiding voor het onderzoek zijn plannen van natuurbeheerders, gemeenten en provincies om maatregelen te nemen tegen de drukte in bepaalde natuur- en recreatiegebieden zoals afsluiting van natuur en het terugbrengen van het aantal (fiets)paden. Ook zijn er plannen om de kosten van onderhoud van wegen en paden bij de bezoeker neer te leggen. 

ANWB-leden doen in het onderzoek suggesties voor verbetering van de beleving zoals meer parkeerplekken, betere spreiding, het breder maken van fietspaden en de inzet van fietsen aan de randen van het gebied. Waar ANWB-leden behoefte aan hebben is real time informatie voorafgaand aan een bezoek over de verwachte drukte. De bezoeker kan dan zelf beslissen om naar een andere plek of op een andere dag of tijd te gaan. De discussie over drukte op de Veluwe heeft afgelopen jaar veel aandacht gekregen omdat organisaties die natuurterreinen beheren gebieden willen gaan afsluiten.

De meest opvallende conclusie is dat het merendeel van de ondervraagden een gevoel van rust ervaart bij een bezoek aan de Veluwe (88%). Als er drukte wordt beleefd, lijkt deze gekoppeld aan de coronacrisis. Zo geeft een op de vijf deelnemers aan de Veluwe vaker te hebben bezocht in deze periode, met name bewoners. Dit lijkt af te zwakken na de coronasituatie: zo’n twaalf procent geeft aan de Veluwe vaker te blijven bezoeken.

Parkeerterreinen aan de randen van de Veluwe als verbetering worden door het grootste gedeelte van onze leden positief ontvangen (55%). Er is meer weerstand voor andere oplossingen zoals betaald parkeren (55% is negatief), betalen voor toegang (71% is negatief) en het terugbrengen van het aantal wandel- en fietsroutes (76% is negatief). Leden willen vrije toegang hebben tot de natuur en willen dat het voor iedereen toegankelijk is en blijft. Het terugbrengen van het aantal routes zou er juist voor zorgen dat drukte zich concentreert op (fiets)paden en dat is zeker met de verschillende vormen van langzaam vervoer zoals (elektrische) fietsen, mountainbiken, racefietsen en steppen niet wenselijk.

De Posbank en het Kootwijkerzand zijn het meest bezocht in het afgelopen jaar. Ook de Ginkelse Heide is populair, maar dan vooral onder bewoners van dit gebied. Men gaat hier heen om te wandelen, de natuur te bezoeken en te fietsen. Mede door deze ontspannende activiteiten zijn de ervaringen over hier recreëren erg positief: men geeft de diverse locaties gemiddeld het cijfer 8.3. Zo is de Posbank ‘’on-Nederlands mooi’’ en geeft de omgeving voldoende mogelijkheden om te wandelen en de fietsen. 

Aan het onderzoek namen 2053 ANWB-leden deel, waarvan 376 bewoners uit het gebied en 1677 bezoekers. De doelgroep is bereikt via het ANWB Ledenpanel. Het onderzoek is representatief voor leeftijd en geslacht binnen het ANWB-ledenbestand. De ANWB doet geregeld onderzoek onder haar leden om de mening te peilen over onderwerpen op het gebied van recreatie en natuur.

Foto boven: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com.

Foto onder: ANWB beeldbank.

Lees ook: Amsterdam checkt of snorfietsers op rijbaan rijden