De meeste onder ons kunnen het zicht waarschijnlijk nog wel herinneren, de dag dat ze hun rijbewijs hebben gehaald. Een belangrijke mijlpaal in het leven, de dag dat je niet meer afhankelijk was van anderen met betrekking tot vervoer. Vroeger kon je pas starten met lessen vanaf je 18e verjaardag. Tegenwoordig mag je starten met je theorie vanaf 16 jaar, lessen vanaf 16,5 jaar en vanaf 17 jaar mag je al op praktijkexamen. Nou blijkt uit onderzoek dat beginnende bestuurders een grotere kans hebben op een ongeluk in het verkeer. Dit blijkt te komen door dat beginnende bestuurders weinig ervaring hebben in het verkeer, vaak nemen jongeren meer risico’s en overschatten bepaalde situaties. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties en zelfs ongelukken ontstaan. Om deze reden gaan adviesbureau Goudappel en het CBR in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek doen of en welke aanpassingen er gedaan kunnen worden in het rijexamen om het veiliger te maken voor beginnende bestuurders.

Het onderzoek heet: “Roze Pasje Ander Jasje”. De Goudappel Groep, waarmee het CBR dit onderzoek gaat doen bestaat uit een aantal samenwerkende bedrijven die gezamenlijk invulling geven aan hun missie: mobiliteitsvraagstukken op de best mogelijke manier oplossen. Het onderzoek bestaat uit 3 varianten, een stapsgewijs examentraject, een periode van begeleid rijden en de laatste is het huidige examentraject. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in Venlo, Breda, Barendrecht, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen, Emmeloord, Zwolle, Groningen en Leeuwarden. Rijscholen en jongeren uit deze plaatsen kunnen zich vrijwillig aanmelden voor dit onderzoek. Het CBR verwacht eind februari te starten met de eerste rijproeven en examens en de resultaten van het onderzoek worden eind 2023 verwacht.

Lees ook  Drugsrijders en snelheidsduivels in de schoolbanken

Lees ook: Campagne: ‘Veilig op weg! Blijf uit de dode hoek’

Uit onderzoek blijkt dat beginnende bestuurders een grotere kans hebben op een ongeluk in het verkeer.
Print Friendly, PDF & Email