Het is bijna zover de feestdagen staan voor de deur en veel mensen hebben binnenkort vakantie. Hoe zit het nu eigenlijk met de coronaregels in de wintersportgebieden en kunnen we wel op wintersport dit jaar? Vorig jaar viel de wintersport in het water en waren veel mensen door de gevolgen van de coronapandemie genoodzaakt thuis te blijven. Oostenrijk was vorig jaar rond deze tijd net uit lockdown en de skipistes waren rond de kerstdagen alleen open voor lokale bevolking. De horeca, hotels en andere accommodaties bleven gesloten. En als je vanuit een corona-risicogebied toch naar Oostenrijk wilde afreizen, moest je 10 dagen in quarantaine. Ook Frankrijk hield vorig jaar hun skigebieden gesloten, alleen Zwitserland liet toeristen toe om te skiën.

We hebben het vast allemaal wel ergens voorbij zien komen in de media, bepaalde landen eisen dat de laatste vaccinatie niet ouder is dan een bepaalde tijd. Sommige landen eisen een boostervaccin en in sommige landen is het Janssen-vaccin niet meer geldig in de skilift, hotels of horeca. Het is dus verstandig om vooraf aan je vakantie de website Nederland wereldwijd van de Rijksoverheid of de ANWB Reiswijzer te checken wat de specifieke regels per land zijn. De regels per land kunnen snel veranderen en het is erg vervelend als je aan de grens staat en er problemen zijn omdat er iets niet in orde is of dat je überhaupt niet toegelaten wordt.

Je kunt momenteel naar Oostenrijk afreizen als je een vaccinatie-, herstel- of testbewijs hebt, je hoeft dan niet in quarantaine. Heb je voorgaande niet, dan moet je je reis van tevoren aanmelden bij het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid en moet je bij aankomst een PCR-test doen. In Oostenrijk geldt momenteel een lockdown voor ongevaccineerden. In onder andere de skigebieden en horeca geldt de 2G-regel, hier krijg je dus alleen toegang met een geldig vaccinatie- of herstelbewijs. Het Janssen-vaccin is maar 270 dagen geldig, en vanaf 3 januari kun je Oostenrijk nog wel inreizen met Janssen maar is deze binnen Oostenrijk niet meer geldig als toegangsbewijs. Ook is in alle gesloten ruimtes een FFP2-masker verplicht. De coronaregels kunnen per gebied of gemeente verschillen of veranderen.

Als je naar Frankrijk afreist zijn alle reizigers vanaf 12 jaar verplicht een erewoordverklaring in te vullen en mee te nemen. Ook heb je een vaccinatie-, herstel- of testbewijs nodig. Voor het bezoeken van musea, theaters, restaurants, et cetera is vanaf 15 december 2021 voor mensen van 65 jaar of ouder het coronabewijs (DCC) niet meer geldig als ze de 2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) langer dan 7 maanden geleden hebben gehad. Alleen een DCC met het coronabewijs van 3 vaccinaties (of 2 na een covid-besmetting) is vanaf dan geldig. Vanaf 15 januari 2022 geldt deze maatregel ook voor personen van 18 jaar en ouder. Ben je meer dan 8 weken geleden met Janssen gevaccineerd dan kun je Frankrijk wel inreizen, maar dit vaccinatiebewijs is dan niet geldig als toegangsbewijs voor skiplekken, horeca, etc. Om hier toegang tot te krijgen zul je je moeten laten testen. Het dragen van een mondkapje waar veel mensen samen komen is verplicht, zowel binnen als buiten.

Afreizen naar Zwitserland is mogelijk als je een vaccinatie-, herstel- of testbewijs hebt. Je moet een Passenger Locator Form invullen voor vertrek. Alle reizigers uit Nederland moeten bij aankomst een negatieve PCR-test laten zien. Daarnaast moeten alle reizigers zich tussen de 4e en de 7e dag na aankomst in Zwitserland laten testen. Een mondkapje is verplicht in verschillende openbare gelegenheden, skiliften en in het OV.

Lees ook: Beneluxtrein rijdt niet langer rechtstreeks naar Den Haag

Print Friendly, PDF & Email