BLUE

Elektrisch rijden is een totaal andere beleving. Gedaan met sportief rijgedrag, je ogen dicht houden voor iedereen die je op de snelweg links inhaalt, en vooral goed plannen en de actieradius in de gaten houden. Maar in de binnenstad heb je daar wellicht weinig last van en is een elektrische wagen een waar rijgenot. Om te voorkomen dat je op weg naar huis op de snelweg alles moet uitschakelen zoals je airco, verwarming of navigatiedisplay om stroom te besparen, is enige voorbereiding noodzakelijk. De familie of locaties waar je naar afreist voor een bezoekje zijn immers niet allemaal gelegen naast een snellader. Dus uitkijken!

actieradius

Geloof in ieder geval nooit de actieradius die autoverkopers, fabrikanten of de technische documentatie je willen doen geloven. Wanneer je in de koude winterdagen de BMW iX3, een echte volbloed zonder uitstoot van emissies, wil gebruiken staat er op de koude winterdagen geen rijbereik van tot wel 461 km op de teller maar slechts 278 km. Dat wil zeggen dat je vanuit Eindhoven niet heen en terug naar Gent of Den Haag kunt reizen zonder onderweg te stekkeren. Het maximum laadvermogen bedraagt 150 kW en dat betekent dat je in tien minuten zo’n 100 kilometer kunt bijladen wanneer je onderweg Fastned kunt bezoeken en bereid bent om 0,69 EUR per kWh te betalen. Doe je dat niet sta je een lange tijd stil om te stekkeren en moet je op de tussenbestemming goed inplannen waar een laadpaal in de buurt staat.

groen rijden

De BMW iX3 rolt in het Chinese Shenyang van de band waar het samenwerkingsverband BMW Brilliance Automotive een fabriek heeft staan. Om de accu voor een elektrische auto te maken, is energie nodig. Dat zorgt voor zo’n 5.100 kilo CO2-uitstoot. Toch is een elektrische auto zelfs met die extra uitstoot meegerekend groener dan een auto op diesel of benzine. De extra uitstoot voor het maken van de accu heb je er na 40.530 kilometer rijden (zo’n 3,5 jaar) uit. Oplaadbare batterijen kunnen als ze lang worden gebruikt, steeds minder energie opslaan door degradatie van de batterij. Dat geldt ook voor de batterijen in elektrische auto’s. 

Lees ook  Waterstoftechnologie in de auto-industrie: een stille revolutie op gang
(Tekst loopt door onder de foto)
kobalt

kobalt wordt het nieuwe goud

De komende jaren moeten oplossingen worden gevonden voor het bouwen van accu’s en de grondstoffen die daarvoor noodzakelijk zijn in voldoende massa te winnen. In de accu zitten grondstoffen als lithium, grafiet en kobalt. Lithium en grafiet komen uit redelijk ontwikkelde landen. Kobalt komt meestal uit het Afrikaanse land Congo. Een deel van de kobalt komt uit illegale mijnen in Congo en wordt met de hand uit de grond gehaald. 

maximaal rijbereik

Snelladen kan bij snellaadstations, vaak langs de snelweg. Je kunt de batterij dan in 30 tot 40 minuten opladen van 10 procent tot 80 procent vol. Volgens de website milieucentraal hangt hoe lang het precies duur van je auto en de grootte van de batterij af. Boven de 80 procent gaat het laden langzamer. Dit komt omdat er dan meer warmte vrij komt en de temperatuur van de batterij hoger wordt. Dat zorgt ervoor dat de capaciteit van de batterij sneller achteruit gaat.

Voor alle modellen geldt uiteraard dat het werkelijke bereik afhangt van onder andere de rijstijl, buitentemperatuur, snelheid en omgeving. Veel nieuwe Chinese merken schermen vaak met minstens zo indrukwekkende getallen. De Xpeng P7, die inmiddels in Noorwegen te koop is, zou 706 kilometer ver komen. NIO stelt dat je met de nieuwe ET7 doodleuk 1.000 kilometer kunt halen. Volgens Autoweek is het ‘probleem’ van de getallen is dat ze uit de New European Driving Cycle (NEDC) komen rollen. Dat is een verouderde testmethode die resultaten geeft die in de praktijk weinig realistisch zijn.

Lees ook  Waterstoftechnologie in de auto-industrie: een stille revolutie op gang

top tien maximaal rijbereik (fabrieksopgave)

  • Lucid Air Dream Edition: 837 kilometer (EPA)
  • Mercedes-Benz EQS 450: 770 kilometer
  • Mercedes-Benz EQE 350: 660 kilometer
  • Tesla Model S Long Range: 652 kilometer
  • BMW iX 50: 630 kilometer
  • Tesla Model 3 Long Range: 614 kilometer
  • Ford Mach-E RWD Extra Bereik: 610 kilometer
  • BMW i4 40: 590 kilometer
  • Volkswagen ID3 77kWh: 550 kilometer
  • Skoda Enyaq iV 80: 537 kilometer

Lees ook: Fastned opent vier snellaadstations in Frankrijk

Print Friendly, PDF & Email