Terwijl op mondiaal niveau wordt gesproken over een verbod vanaf 2039, dat eerder een meer realistische datum is,  zal je vanaf 2029 in Vlaanderen alleen nog maar elektrische auto’s kunnen kopen. Als het aan het Vlaams klimaatakkoord ligt is dat het ultimatum voor verbrandingsmotoren op benzine, diesel en gas wat streng is vastgelegd. Er zijn wel enkele stevige hobbels die nog moeten worden genomen. Voorwaarde is dat er voldoende laadpalen zijn, tegen 2030 wordt er gemikt op 100.000 ‘semi-publieke laadequivalenten’. Daarnaast moet er een ‘breed gamma en prijscompetitief aanbod’ aan elektrische wagens ter beschikking zijn. Maar dat laatste zal niet het probleem zijn.

deuren sluiten

Veel kleine garage’s zullen de deuren moeten sluiten. Bij een elektrische wagen moet je geen filters vervangen of olie verversen. Het zijn allemaal stappen die wegvallen voor de kleine garagehouders in de straat. Het zijn vaak kleine bedrijfjes die alle automerken nu onderhouden. Dat kan straks niet meer. De omzet voor garagehouders zal niet meer zoals nu uit het onderhoud komen van het wagenpark maar eerder uit het volume van de verkopen van nieuwe elektrische wagens. De eenmanszaken die geen merken en geen verkoop doen, zullen definitief uit het straatbeeld verdwijnen. Toch moeten merkgarages nog jarenlang beide diensten – mechanische en elektrische – blijven leveren. 

(tekst gaat verder onder afbeelding)

schaarste

De nieuwe elektrische auto’s die verkocht worden gaan voor de hoofdprijs weg. Daarom zijn tweedehandsauto’s niet aan te slepen. Er is er een enorme momenteel schaarste aan auto’s. Tenminste, dat wil de sector ons doen geloven waardoor ook de prijzen van de occasions de pan uit rijzen. Er is geen voorraad, ook niet aan elektrische wagens. Er is ook een groot gebrek aan tweedehands wagens. Omdat elektrische wagens veel te duur zijn is en momenteel een run op de allerkleinste wagentjes tot een kleine middenklasser. Een zoektocht naar tweedehandswagens dus. Massaal worden deze ‘jonge’ wagens geïmporteerd om aan de vraag te kunnen voldoen. Want omdat nieuwe auto’s onbetaalbaar worden, is de vraag naar gebruikte auto’s hoger. Mensen die voorheen nieuw kochten, kopen nu een wagen met de kop eraf. En klanten die eerst een auto met de kop eraf kochten, wijken nu uit naar 2 tot 3 jaar oude auto’s. 

opleidingen

Automonteur, daar valt goud geld mee te verdienen. Ook de opleidingen op de technische scholen zijn in de voorbije jaren sterk veranderd. Vroeger moesten de leerlingen aan een versnellingsbak of verbrandingsmotor sleutelen. Tegenwoordig leren ze al om met een laptop een motor uit te lezen of hoe elektrische systemen functioneren. Tijdens je opleiding leer je naast de ‘gewone’ autotechniek alles over hybride- en volledig elektrische voertuigen. Hoe elektrisch alles mag worden, autoschades herstellen is een blijvertje en een studie in deze sector blijft zekerheid bieden voor een baan. In de Autotechniek en Mobiliteit ligt de toekomst open want het is een wereld van nieuwe ontwikkelingen en innovaties. 

hybride of elektrisch

Het hybride marktaandeel stijgt dit jaar met 29,3% tot meer dan een kwart van de nieuwe inschrijvingen. In 2020 was dat 15,4 %. De verklaring moet vooral gezocht worden bij de hybride bedrijfswagens die sinds begin vorig jaar kunnen rekenen op het belastingvoordeel VAA (Voordeel Alle Aard). Het verschil tussen elektrisch en hybride rijden zit in de mate waarin de auto op elektriciteit rijdt. Is een auto 100% elektrisch en is er geen andere brandstof nodig om vooruit te komen? Dan spreekt men van een elektrische auto. Alle andere verhoudingen van aandrijving op elektriciteit en (fossiele) brandstof noemen we ‘hybride’. De meeste hybride auto’s worden opgeladen door middel van een laadpaal of andere energiebron. Om die reden heten deze auto’s plug-in hybrides (Plug-in Hybrid Electric Vehicle, ofwel PHEV). Een plug-in hybride auto kan elektrisch rijden, maar rijdt ook op conventionele brandstoffen. Denk aan benzine of diesel. Een plug-in hybride kan net als een elektrische auto laden met een stekker die je ‘inplugt’. Dit soort auto’s zit daardoor tussen een volledig elektrische auto en een conventionele brandstofauto in.

klimaatakoord

Sinds kort eist Europa dat ons land zijn uitstoot met 47 procent verlaagt tegen 2030. Europa wil klimaatneutraal worden: tegen het midden van de eeuw mogen alle industrie, stroomcentrales, auto’s, huizen en vee niet meer uitstoten dan de natuur aankan. Een enorme omslag. Het Vlaams klimaatplan, opgesteld eind 2019, mikte op een daling van de uitstoot met 35 procent tegen 2030, maar ook die lagere doelstelling gingen we niet halen.

Lees ook: Elektrisch rijden, kwestie van goed plannen of je staat sti

Daf CF elektrisch of hybride
Print Friendly, PDF & Email