Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Januari is niet de vrolijkste maand van het jaar, de dagen zijn somber en donker, het duurt nog een tijdje voordat de temperaturen weer een beetje aangenaam zijn en zicht op een vakantie is er ook vaak nog niet. Het is ‘normaal’ gesproken rond deze maanden de tijd om na te denken waar we op vakantie willen in het voorjaar of van de zomer. Als je vroeg in het jaar kijkt voor een vakantie is het aanbod nog enorm uitgebreid en is er vaak nog overal plek. Maar wat is nu wijsheid met betrekking tot een vakantie boeken en corona? Durven we het risico wel te nemen om nu een vakantie te boeken en straks misschien niet kunnen gaan omdat er weer andere adviezen zijn of omdat er ergens weer een corona-uitbraak is. Waar moet je op letten als je rond deze tijd een vakantie wil boeken voor bijvoorbeeld de zomer? Niemand weet wat de toekomst gaat brengen met betrekking tot corona, deze week kan het reisadvies voor een bepaald land groen of geel zijn en over 2 maanden kan het oranje of rood zijn.

Check altijd het reisadvies (van de Rijksoverheid) van je bestemming voordat je boekt, Groen: je kunt reizen. Geel: je kunt reizen maar let op, er zijn risico’s. Oranje: alleen noodzakelijke reizen (geen vakantiereizen). Rood: niet reizen. Het is ook heel erg belangrijk dat je een goede reisverzekering afsluit of als je een doorlopende reisverzekering hebt dat je heel goed checkt wat er werkelijk verzekerd is. Dus heel goed de kleine lettertjes doorlezen en eventueel advies vragen aan je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon hoe en wat met betrekking tot corona en reizen. Want je zult maar een reis geboekt hebben en vlak voor vertrek test je positief op corona. Of je bent op vakantie en je krijgt daar corona of je moet onverwachts in quarantaine.

De voorwaarden per verzekeraar verschillen en veel reisverzekeringen zien corona niet meer als onvoorziene omstandigheid. De consumentenbond adviseert bijvoorbeeld ook om een pakketreis bij een reisorganisatie te boeken, je staat sterker als je een pakketreis boekt dan wanneer je alles los regelt. Als er bijvoorbeeld tijdens je reis onverwachte problemen zijn moet de reisorganisatie dit oplossen. Ook geeft de consumentenbond als tip om een vakantie met je creditcard te betalen, de meeste betalingen met een creditcard kun je binnen een jaar terugdraaien, dit is wel fijn stel dat je reis geannuleerd wordt. Let ook goed op welke regels de reisorganisaties hanteren met betrekking tot vouchers of geld teruggeven, als de reisorganisatie de reis moet annuleren. Dit kan namelijk ook per reisorganisatie verschillen, uiteindelijk krijg je je geld wel terug maar dit kan tot een jaar duren.

Lees ook: Geduld reisorganisaties is zo langzamerhand op

We hebben behoefte aan vakantie.