Pitane Image

De Italiaanse autoriteiten hebben een groot jacht in beslag genomen dat eigendom is van Aleksej Mordasjov, de rijkste man van Rusland. Dat is een van de oligarchen die door de Europese Unie op de sanctielijst zijn geplaatst vanwege de oorlog in Oekraïne. Alexej Mordasjov, rijk geworden met staal, is grootaandeelhouder van TUI. Volgens bronnen van persbureau Reuters en de Italiaanse krant La Stampa werd de 65 meter lange Lady M in beslag genomen in de Noord-Italiaanse haven van Imperia. De actie volgt op soortgelijke inbeslagnames in Frankrijk en Duitsland eerder deze week.

scheepsbouw

Niet alleen voor het toerisme is oorlog niet gunstig, omdat reizen er vaak moeilijker door wordt. Ook de Nederlandse scheepsbouw krijgt het lastig nu steeds meer van hun klanten ‘slachtoffer’ worden van westerse sancties. Het is mogelijk dat onderhoudsverplichtingen aan al verkochte jachten, door de sancties niet meer kunnen worden nagekomen. De kans bestaat dus voor bouwers dat fikse claims van Russische klanten op de loer liggen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Ihor Kolomoyskyi - oligarch Oekraïne

Om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne worden steeds meer sancties ingesteld door de Europese Unie. Inmiddels worden ook de zogenoemde oligarchen aangepakt. De term Russische oligarch wordt gebruikt voor zakenlieden uit de voormalige Sovjet-Unie die veel politieke macht verwierven tijdens de periode waarin dit land overging van communisme naar kapitalisme en uit elkaar viel in verschillende republieken. Jarenlang verwelkomde Nederland de miljarden van Russische bedrijven en oligarchen en kritische vragen werden toen nauwelijks gesteld.

Lees ook: TUI distantieert zich tegen elke vorm van oorlogsgeweld

Print Friendly, PDF & Email