Pitane Image

Je hebt ze vast wel eens in de bovenleidingen boven het spoor gezien ergens in Nederland, ooievaarsnesten. Met de lente voor de deur zullen we dit binnenkort weer op veel plekken zien. Het is natuurlijk schitterend om te zien hoe een ooievaarspaar een gezinnetje sticht in zo’n groot rond nest op de bovenleiding van de treinen. Maar is dit wel zo mooi en leuk als wij denken? ProRail denkt daar duidelijk anders over, het is namelijk niet zonder gevaar en er zitten allerlei risico’s aan vast. Zo’n groot nest is grotendeels gemaakt van takken en weegt al gauw honderden kilo’s. 

Dit kan voor veiligheidsrisico’s op en om het spoor zorgen. Uit de nesten in de bovenleidingen kunnen takken vallen. Die takken kunnen ervoor zorgen dat bovenleidingen beschadigt raken, ook kunnen deze takken in spoorwissels vallen of op voorbijrazende treinen vallen. Dit geeft dan storingen aan de wissels en als er schade aan de bovenleidingen is moet dat weer gerepareerd worden. En het dan nog niet te hebben over wat er voor een schade aan treinen wordt veroorzaakt als er takken van het nest op de trein terecht komt.

Dit veroorzaakt allemaal extra werk voor ProRail. Ook lopen de ooievaars zelf een risico, er zijn veel meer aanrijdingen met ooievaars in de buurt waar nesten zijn. De ooievaars kunnen ook makkelijk geëlektrocuteerd worden om dat er 1500 volt op de bovenleidingen staat. En met 1500 volt op de bovenleidingen kunnen de nesten makkelijk in brand vliegen en dit geeft flinke schade aan de bovenleidingen. Uiteindelijk veroorzaken deze reparaties of storingen weer vertragingen op het spoor. 

Omdat ooievaars een beschermde diersoort zijn, mag ProRail de nesten niet zomaar weghalen, hier hebben ze een ontheffing voor nodig en de nesten mogen dan ook alleen weggehaald worden als ze helemaal leeg zijn. Ook moet ProRail zorgen voor vervangende nesten voor de ooievaars. Ooievaars worden naar andere locaties met voldoende afstand van het spoor gelokt door middel van het plaatsen van nestpalen en het aftoppen van bomen rondom het spoor. Het lokken van ooievaars naar een andere plek is een moeizaam proces omdat ze nogal honkvast zijn.

Foto boven en beneden: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com

Lees ook: NS laat Oekraïense vluchtelingen gratis reizen

Ooievaarsnest in bovenleidingen.
Print Friendly, PDF & Email