Aandacht voor het verhaal van Ester Boogaard, inspecteur bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Zij vertelt over de nachtinspecties die de ILT in 2021 uitvoerde op pakketvervoer van en naar depots. Deze gezamenlijke acties worden in TIEC-verband (Transport Informatie en Expertise Centrum) uitgevoerd en richten zich op het terugdringen van misstanden in de transportsector. 

Het is 11 uur ’s avonds, op een industrieterrein waar de vrachtwagens vol pakketten af en aan rijden. Bij het depot komen een aantal auto’s aan. Van de politie, Nederlandse Arbeidsinspectie en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). ILT-inspecteur Ester Boogaard kondigt op het depot de inspectie aan. Zij en de 14 andere handhavers hebben een lange nacht voor de boeg.

"De ILT voerde in 2021 nachtinspecties uit op pakketvervoer van en naar depots. Deze gezamenlijke acties worden in TIEC-verband (Transport Informatie en Expertise Centrum) uitgevoerd en richten zich op het terugdringen van misstanden in de transportsector."

ILT-inspecteur Ester Boogaard

not amused

We starten met een briefing om 22.00 uur. Daarna rijden we naar het depot. Ik kom binnen en meld dat we een inspectie uit gaan voeren. De reacties daarop zijn wisselend. Soms vinden de mensen het prima en andere keren zijn ze not amused. Vervolgens gaat het heel snel. We zetten de auto’s waarmee we zijn gekomen voor de vrachtwagens. De Nederlandse Arbeidsinspectie stelt vragen aan de chauffeurs, de ILT en politie controleren onder andere op vergunningen en rij- en rusttijden. Op zo’n moment kunnen we een proces-verbaal of boeterapport opmaken. Soms mogen chauffeurs niet verder rijden. Er gebeurt echt van alles. We starten om 22.00 uur en gaan door tot 03.00 uur. Zo krijg je een goed beeld van wat er allemaal gebeurt tijdens een nacht. Gelukkig krijgen we meestal wel koffie!”, aldus Ester.

Juist ’s nachts gaat er veel mis.

“Door de bestuurderskaarten uit te lezen, controleren we de rij- en rusttijden. Zeker dat laatste gaat vaak fout. Soms is er zelfs geen bestuurderskaart. Of rijden chauffeurs op andermans kaart om zo meer uren te kunnen maken. Dan is die controle al snel klaar. Er volgt een boeterapport. Verder hebben transportondernemingen een vergunning nodig om beroepsvervoer uit te voeren en is er een eis van dienstbetrekking. Dat is een soort werkgeversverklaring. Een chauffeur moet namelijk in loondienst zijn. Al deze regels zijn niet alleen belangrijk om oneerlijke concurrentie te voorkomen, maar zorgen ook voor veiligheid op de weg. We controleren de depots van 4 grote postbedrijven, maar kijken vooral naar de onderaannemers en alle lagen die daaronder zitten. Daar gaat het vaak mis.”

Lees het volledige verhaal hier. Werkzaam in de koeriersbranche? Bekijk aan welke regels u zich moet houden.

Lees ook: ILT waarschuwt passagier voor het vervallen van claim

"we bestellen natuurlijk met z’n allen veel meer. Daardoor zijn er meer koeriersbedrijven opgestart."

Niet elke koerier fraudeert bewust
Print Friendly, PDF & Email