Print Friendly, PDF & Email

Normaliter reizen asielzoekers zelfstandig van en naar zorgverleners maar de situatie aan de Oekraïense grenzen is zo schrijnend dat taxiondernemers niet bij de pakken blijven zitten. Op de heenweg worden de busjes in Amsterdam volgeladen met basisbehoeften. Artsen uit de regio’s Leiden en Haarlem hebben drie taxibusjes vol medicamenten naar Oekraïne kunnen brengen. 

Gisteren vertrokken Jan en Mien van Kasteren richting Polen met hulpgoederen. Vandaag werden ze gespot bij Prokopów, een dorp in het administratieve district Gmina Pleszew, in de provincie Pleszew. Het is de bedoeling dat de chauffeurs vluchtelingen mee terug naar Nederland nemen, maar volgens insiders blijven de meeste Oekraïners het liefst zo dicht mogelijk bij de grens met hun thuisland. Toch rijden busjes weer richting Nederland met aan boord vluchtelingen. Helaas is de oorlog voorlopig nog niet voorbij en is hulp nodig.

wat is er nodig?

Kleding, schoenen, dekens, beddengoed, matrassen, handdoeken, huishoudtextiel, handzeep, vloeibare zeep, shampoo, tandpasta, tandenborstels, maandverband, luiers, incontinentiematerialen, waspoeder, enz. Het zijn allemaal goederen die massaal worden ingezameld om naar de vluchtelingen te brengen. Moldavische burgers bieden hulpgoederen aan vluchtelingen bij de grens. Ook al hebben ze zelf bijna niets, wat ze hebben delen ze met vluchtelingen.

(Tekst loopt door onder de foto)
achter het stuur Jan van Kasteren (Taxicentrale De Meierij) onderweg om hulpgoederen af te leveren

Woensdag vertrok het eerste konvooi naar Krakau om mensen op te halen en onder te brengen bij gezinnen in Nederland. Stichting Platform Oekraïne is al vele jaren actief in Humanitaire hulp aan Oekraïne, en wordt nu door zijn bekendheid overspoeld met hulp uit alle hoeken van het land. Belangeloos hebben bedrijven hun medewerking aan de konvooien toegezegd zoals bijvoorbeeld taxibedrijf Geerets De Leeuw uit Ospel, Basketbal Academie Limburg uit Weert, De Lions Club uit Gorinchem.

Brabantse ondernemer onderweg

Achter het stuur Jan van Kasteren die samen met zijn vrouw Mien geen moment hebben getwijfeld om iets te doen voor de vluchtelingen uit de Oekraïne. Het Brabantse taxibedrijf De Meierij uit Liempde vertrok deze week met hulpgoederen naar Polen en neemt daarna vluchtelingen mee terug naar Nederland. Na vooraf contact te hebben opgenomen met de gemeente Boxtel, die doorverwees naar het COA, vond ondernemer Jan van Kasteren het een te moeizame start en aarzelde niet om meteen aan te sluiten bij het Amsterdamse initiatief Fastlane Ukraine. Het Amsterdamse initiatief Fastlane Ukraine coördineert dagelijks tal van busritten tussen Nederland en Oekraïne om het door oorlog verscheurde land te helpen.

Lees ook: Taxicentrale De Meierij brengt hulpgoederen naar Polen