Als we willen dat automerken een succes van hun elektrische modellen maken, moeten we eerst investeren in een perfect georganiseerde infrastructuur. Zo lang het puzzelen is waar je kunt stekkeren is de kans groot dat automobilisten verder met een elektrische auto reizen dan naar hun werk zeer klein.  Langs de snelwegen kan je de auto opladen bij stations die meestal verschillende typen laders hebben. Je kunt laders gebruiken met een hogere maximale laadsnelheid dan wat jouw voertuig ondersteunt, maar de laadsnelheid zal beperkt zijn tot wat jouw voertuig ondersteunt.

Maar echt problematisch wordt het als je aankomt bij een laadstation en de lader kapot blijkt te zijn. Met nog 25 kilometer aan batterij en 33 kilometer tot de volgende laadpaal heb je dan een probleem. Dat de elektrische autorijder onderweg maar moet afwachten of een laadpaal werkt, is frustrerend. Verder staat lang niet bij elk tankstation een laadpaal. En als er een staat, staat er ook echt maar één of twee en sta je dus op je voorganger te wachten. Neem aan dat het laden van een elektrische wagen een stuk langer duurt dan benzine tanken en je zo een uurtje verder bent. De 300 kW laders die we langs de snelweg in Nederland vaak aantreffen kunnen twee voertuigen tegelijk opladen. In dat geval wordt de beschikbare 300 kW over de twee voertuigen verdeeld. 

Met nog 5 kilometer aan batterij heb ik ‘m achtergelaten en een taxi gepakt. De rest van de reis heb ik na zitten denken over de essentie van elektrisch rijden."

Selma van der Graaf

Je zou denken  dat elektrisch rijden anno 2022 geen nicheproduct meer is, maar niets is minder waar. Heb je eens van de term range anxiety gehoord. Angst om met een lege batterij langs de weg te stranden met je elektrische auto, daar komt het zo’n beetje op neer. Wanneer je echt stil komt te staan kan je vast de alarmcentrale bellen. De regel is dat er toch een oprijwagen aan te pas moet komen. Een sleepwagen is namelijk geen optie, omdat vrijwel elke autofabrikant tegen slepen adviseert. Zij brengen je naar de dichtstbijzijnde laadpaal. Dat kan een snellader zijn, maar ook gewoon een openbare laadpaal ergens in een straat. 

Gelukkig bestaan er dingen als mobiele laders. De ANWB rijdt ermee rond en claimt dat je deze je lege accu binnen een kwartiertje weer van genoeg stroom voorziet waardoor je een kilometer of 10 kan rijden. Vaak is dat genoeg om een laadpaal te bereiken. Volgens de ANWB zijn veelvoorkomende pechgevallen bij elektrische/hybride auto’s lege EV-batterijen, vastzittende laadstekkers, onwillige laders, storingen in het hoogspanning systeem of simpelweg een lekke band. Zeker voor de laadstekker die vastzit en de lader die niet werkt is niet één antwoord mogelijk. Daarvoor zullen in de loop van de jaren passende antwoorden per merk, model en jaartal  gaan ontstaan.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

De kans dat je strandt met een elektrische auto is erg klein. En er is geen land met dezelfde dichtheid aan laadpunten als Nederland. Met een lege accu stranden is de grootste nachtmerrie van iedereen die in een elektrische auto rijdt. Enkele eenvoudige en voor de hand liggen tips. Gebruik de batterij tot maximaal 10% en ga dan laden. Stel het laden niet uit tot de laatste mogelijkheid maar bouw een veiligheidsmarge in. Laad wanneer het kan en niet wanneer het moet. 

Elektrische auto’s zijn het groene antwoord om een steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst. Er zijn meer voordelen dan nadelen. De auto vraagt minder onderhoud. Wist je bijvoorbeeld dat rijden in een elektrische auto, vaak goedkoper is vergeleken met rijden in een brandstofauto? Stranden met een elektrische auto gebeurt meestal door een lege accu of een lekke band. Andere onderdelen zijn maar zelden de boosdoener, omdat een elektrische auto bar weinig bewegende delen heeft die kunnen slijten of op een andere manier kapot kunnen gaan.

Lees ook: Elektrisch laden en ook betaald parkeren

Print Friendly, PDF & Email