Pitane Image

“We zijn al meer dan twee jaar vragende partij”

De taxisector trekt al langer aan de bel omdat tarieven van de standplaatstaxi’s vastgelegd zijn in de stedelijke verordening. Door de voortdurende brandstofprijzen lopen de kosten voor een taxirit uit de klauwen en moest er dringend worden ingegrepen. Oostende heeft daar nu een oplossing voor geboden door de tarieven voortaan vrij te laten kiezen door de taxibedrijven. Tussen middernacht en 6 uur geldt een maximumtarief van 15 euro. Voor taxichauffeurs was het plafond ’s nachts onhaalbaar geworden. De aanpassing van de stedelijke reglementering zal in april voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

(Tekst loopt door onder de foto)
Het forfaitair nachttarief werd in 2006 ingevoerd

De verplichting om de tarieven aan te duiden op twee plaatsen in de taxi, aan de achterzijde van de voorste passagierszetel en aan de achterruit, blijft gelden. Volgens de krant Nieuwsblad zijn Schepen Hina Bhatti en Maxim Donck tevreden dat er een overeenkomst gevonden werd tussen de Stad en de taxibedrijven. Stad Oostende pleegde onlangs overleg met de taxisector in verband met de tarieven en is tot een akkoord gekomen. Het forfaitair nachttarief werd in 2006 ingevoerd en werd toen geplafonneerd op 8 euro. In 2016 werd dat 10 euro.  De Stad laat de keuze wat de tarieven betreft voortaan vrij, maar legt tussen middernacht en 6 uur wel een plafond van 15 euro op per rit. 

Vervoerders kampen met extra kosten door de explosief gestegen brandstofprijzen. In de taxibranche wordt elektrisch rijden een aantrekkelijk alternatief. De oorlog in Oekraïne en de vrees voor verstoring van de Russische olieleveringen aan de wereldmarkt drijven de brandstofprijzen steeds verder op. Maar de taxibranche staat hierin niet alleen. De hoge prijzen vormen een probleem voor iedereen die regelmatig moet tanken. Bij personenvervoer, zoals rijscholen, deelauto’s en autoverhuur, weegt brandstof ook zwaar op de kosten. En ook pakketbezorgers merken dit.

Lees ook: Opdrachtgevers moeten rekening houden met hoge NEA-index

Print Friendly, PDF & Email