GRP width=

Ik wil nog 4 jaar werken en dan houd ik er mee op

Na een jarenlang geschil heeft Uber een vergunning van 30 maanden gekregen om in Londen te blijven opereren. Een langdurige strijd met de stadstoezichthouders over de vraag of het technologiebedrijf Uber “fit and proper” was. Ik ging op stap in Londen om de sfeer te peilen nu Uber een vergunning op zak heeft nadat tweemaal de licentie van Uber in Londen werd ingetrokken, een keer in 2017 en een tweede keer in 2019.

Ik sprak Joshua en stelde de vraag wat de beslissing doet voor hem en zijn collega’s. Op een simpele vraag krijg ik een emotioneel antwoord. “Ik wil nog 4 jaar werken en dan houd ik er mee op. Het politieke spel wat Uber in Londen heeft gespeeld, daar kunnen wij taxichauffeurs niet veel mee.” Uber heeft in de loop der jaren geprobeerd de charme aan te wakkeren door nieuwe veiligheidsvoorzieningen aan zijn platform toe te voegen en een deal te sluiten met het Britse GMB door de vakbond formeel te erkennen voor zijn privéchauffeurs.

tarieven

Uber heeft in november zijn tarieven in Londen met 10% verhoogd wat voor ons goed nieuws was. Hierdoor kunnen we competitief zijn in de markt.“, aldus Joshua. De man is trots op zijn vak als taxichauffeur, wat hij z’n hele leven als loopbaan heeft. Aan het einde van de rit geef ik hem een fooi. Hij glundert en vraagt of ik ook wil plaatsnemen achter het stuur van zijn taxi. “Momentje“, terwijl hij de deur opent en zijn sandalen zoekt, “niet verder vertellen maar ik rijd op blote voeten rond, mag eigenlijk niet“, roept hij lachend.

Lees ook  Metro in Londen ligt stil, Britten leggen massaal het werk neer
(Tekst loopt door onder de foto)
trots op zijn vak wat hij z'n hele leven als loopbaan heeft

Uber twitterde zondag dat het “verheugd was om aan te kondigen dat @TfL Uber een nieuwe licentie van 30 maanden in Londen heeft verleend”. Het voegde eraan toe: “TfL houdt onze industrie terecht aan de hoogste regelgevings- en veiligheidsnormen en we zijn verheugd dat we aan hun hoge eisen hebben voldaan.”

aanwerven

Na de uitspraak zoekt Uber 20.000 chauffeurs terwijl TfL (Transport for London) de nieuwe licentie toekent. Uber’s baas in Noord- en Oost-Europa, Jamie Heywood, zei dat de vraag naar reizen in Londen met meer dan 10 procent toenam in vergelijking met pre-pandemische niveaus en veel meer in de weekenden. Uber verhoogde dan wel zijn prijzen afgelopen november met 10 procent, maar Heywood zei dat er geen onmiddellijke plannen waren om ze opnieuw te verhogen, ondanks de stijgende brandstofkosten.

Lees ook: Uber moet bedrijfsmodel in Londen herzien

London Eye
Print Friendly, PDF & Email