Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Nederland is echt een fietsland, het wordt ons met de paplepel ingegoten. Van kleins af aan leer je fietsen en ons land leent zich daar uitstekend voor met duizenden kilometers aan fietspaden. Het Nationaal VVN Verkeersexamen bestaat ondertussen alweer 90 jaar, het initiatief is bijna een eeuw geleden ontstaan in 1932. Deze week wordt het Nationaal VVN Verkeersexamen weer afgenomen bij groep 7 en 8 in de schoolregio’s midden, noord en zuid. 

Je hebt het vast wel eens gezien, groepjes kinderen op de fiets met oranje hesjes met nummers erop die langs controleposten langs de weg rijden. Ongeveer 93 procent van alle basisscholen doen mee aan het theoretische verkeersexamen en 83 procent daarvan doet in de komende maanden ook een verkeersexamen in de praktijk. De combinatie van theorie en praktijk is heel belangrijk.

"Veilig Verkeer Nederland wil bereiken dat iedere Nederlander zich veilig voelt in het verkeer. We leggen hiervoor bij basisschoolkinderen zowel de theoretische als de praktische basis met het VVN Verkeersexamen als toetsinstrument. Fietsen is onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het is belangrijk dat ieder kind een goede fiets heeft en beschikt over de skills om veilig te fietsen."

Door de coronapandemie afgelopen jaren is niet elke school toegekomen aan een praktijkexamen. Wat is het Nationaal VVN Verkeersexamen eigenlijk? Het VVN theoretisch Verkeersexamen toetst of leerlingen de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in bepaalde verkeerssituaties en of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. 

Tijdens het VVN praktijk Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de kennis kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer. Veilig gedrag in het verkeer bijbrengen aan kinderen is erg belangrijk, hier profiteren ze de rest van hun leven van en hierdoor kunnen ongelukken voorkomen worden.

Lees ook:Eén op de vier buspassagiers rijdt zwart