Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Pas later op de dag bleek dat er geen treinen meer op zondag zouden rijden.

Burgemeester Marianne Schuurmans wil duidelijke afspraken maken met de NS over het uitvallen van de dienstregeling. Na de technische storing van afgelopen zondag bij de NS rijden nagenoeg alle treinen weer maar roept het wel weer de vraag op hoe het kan dat de technische infrastructuur zo gevoelig is voor fouten die ontstaan na software updates. Ook Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat de NS met de treinstoring „een zeer slechte beurt” heeft gemaakt. 

Geen backup plan en vooral geen zicht op acties die werden genomen wanneer dergelijke situaties optreden. Rover als reizigersvereniging, is niet te spreken over de NS die het niet lukte om over te schakelen op een plan b, en dat in plaats daarvan werd besloten om in heel het land het volledige treinverkeer plat te leggen. Bij uitval van de dienstregeling zet de NS bussen in. Hierover zijn afspraken gemaakt met twee grote vervoerscentrales in Nederland. Toch bleef het stil en gaf de NS al vrij vroeg aan in de middag dat er geen sprake was van het inzetten van vervangbussen. De officiële reden was dat er geen bussen genoeg zijn in het land om dat op te vangen. Indien men die wel had ingezet was een deel van het leed voor de reizigers opgelost geweest die nu overal in het land waren gestrand en bleven wachten op een heropstart van de dienstregeling.

Pas later op de dag bleek dat er geen treinen meer op zondag zouden rijden. Iets wat eigenlijk was te voorzien, want NS heeft in het verleden al vaker bewezen liever te wachten tot de dag erop om de dienstregeling opnieuw op te starten dan aan het eind van een dag. Wellicht ook lastiger omdat er eerst zicht moet zijn op waar het materiaal staat en welke medewerkers op welke locaties staan.

Lees ook  Werkbezoek: Koning en staatssecretaris Heijnen bezoeken onderhoudsbedrijf NS

In de loop van de avond werd de storing opgelost. Toch kon men vandaag nog geen reden van de storing aanduiden, ondanks de oplossing. Vraag is hier hoe je iets kan oplossen wanneer de oorzaak van de storing niet bekend is? Over compensatie van de reizigers kon de woordvoerder in het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland nog niets zeggen, behalve dan hiervoor contact op te nemen met de klantendienst. Op zich geen aanrader want ook de klantendienst kon in de ochtend geen advies geven.

De NS riep reizigers zondag op hun treinreis uit te stellen in verband met een technische storing. Die zou aanvankelijk tot 17.00 uur duren, maar aan het einde van de middag bleek de storing nog uren langer te zijn. Na middernacht werden de eerste treinen opgestart. Wie al onderweg was op zondag moest andere reisopties zoeken.

Lees ook: NS kampt met grote problemen op het spoor

Marianne Schuurmans