Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Rijkswaterstaat, Defensie en orgaan -en bloedtransport hebben de bevoegdheid om met zwaailicht en sirene te mogen rijden.

Het is schrikken wanneer je keurig aan de stoplichten staat te wachten en opeens uit het niets de politie zonder sirene of zwaailicht naast je door rood ziet rijden. De politie heeft een wettelijke vrijstelling gekregen om van de algemene verkeersregels af te wijken, als dit nodig is voor het werk. Dat betekent dat politieauto’s, ook zonder optische- en geluidssignalen, bijvoorbeeld de maximum snelheid mogen overtreden, door rood licht mogen rijden, over de vluchtstrook of busbaan kunnen rijden of op het trottoir mogen parkeren.

Dit geldt voor alle politievoertuigen, zowel opvallend als onopvallende voertuigen. Er zijn wel twee voorwaarden aan deze vrijstelling gebonden. Ten eerste mag de bestuurder van de politieauto de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen en ten tweede moet het nodig zijn voor het uitvoeren van politiewerk. Dat laatste is wel iets lastiger te controleren want de definitie van politiewerk is voor een leek niet meteen vast te stellen bij dergelijke inbreuk.

voorrang verlenen

Wanneer een hulpdienst, zoals brandweer, ambulance of politie blauwe zwaailichten en sirenes voert, dan moet je dit voertuig voorrang verlenen. Nadert een voertuig met blauwe zwaailichten zonder sirene, is geven niet verplicht, maar de zwaailichten staan niet voor niets aan.

Een voorrangsvoertuig is te herkennen aan een blauw zwaailicht en een tweetonige sirene. De meest voorkomende in het verkeer zijn de voertuigen van de brandweer, politie en ambulance. Maar ook Rijkswaterstaat, Defensie en orgaan -en bloedtransport hebben de bevoegdheid om met zwaailicht en sirene te mogen rijden.

We hebben er sinds kort weer een nieuw voorrangsvoertuig bij: de wegverkeersleider c.q. weginspecteur in zijn gele auto van Rijkswaterstaat. Na een speciale opleiding mag deze persoon blauw zwaailicht en sirene voeren in zogeheten prio-1-situaties, dus als de nood echt hoog is.

Lees ook: ILT waarschuwt passagier voor het vervallen van claim

Een voorrangsvoertuig is te herkennen aan een blauw zwaailicht