BLUE

Het is bijna weer zover, Ieder jaar tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil, dus mocht je dan toevallig in het Openbaar Vervoer zitten dan sta je daar waar de veiligheid het toelaat 2 minuten stil vanwege de Dodenherdenking. De koning en koningin leggen op 4 mei op de Dam in Amsterdam een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en (klein)kinderen leggen namens overlevenden kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. De Nationale herdenking op de Dam is na 2 jaar eindelijk weer toegankelijk voor publiek.

Donderdag is het Bevrijdingsdag en na 2 jaar van corona en dat niet hebben kunnen vieren, kunnen we nu eindelijk onze vrijheid weer vieren. Er zijn door het hele land feestelijke activiteiten. Er zijn vrijheidsmaaltijden, bevrijdingsfestivals en 5 mei-lezingen door het hele land. Niet iedereen is donderdag vrij, veel bedrijven zijn één keer in de vijf jaar vrij. In 2020 hadden we een vrije dag en de eerstvolgende keer is pas weer in 2025. Waar we vorig jaar en het jaar ervoor nog een herdenkingsplechtigheid zonder publiek hadden en online de bevrijdingsfestivals en concerten konden volgen kunnen we er nu eindelijk weer op uit. 5 mei is ook bedoeld om ons te bezinnen wat vrijheid eigenlijk betekend en dat vrijheid erg kwetsbaar is, dat blijkt nu wel weer uit de oorlog in de Oekraïne.

Er zijn maar liefst 14 bevrijdingsfestivals door heel Nederland. Ze zijn te vinden in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen en Rotterdam. Op 5 mei kunnen inwoners van de gemeente Soest in de tuin van Paleis Soestdijk terecht. Daar is tussen 15.00 en 19.00 uur veel te zien en te doen. Volgens de organisatie is het hoogtepunt de komst van ‘Het Gooi Bevrijd’. Die komt met een colonne van legervoertuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt. De vrijwilligers van deze club vormen samen een ‘levend museum’. Het Gooi Bevrijd zal rond 16.30 uur arriveren bij het paleis. Er worden circa tachtig voertuigen verwacht, al zullen er waarschijnlijk -vanwege de oorlog in Oekraïne- geen tanks meerijden.

Lees ook: Robotaxi komt steeds dichterbij voor klanten

Print Friendly, PDF & Email