BLUE

Niet alleen de Nederlandse luchthavens hebben te kampen met personeelstekort als nawee van de coronacrisis. We hebben de afgelopen weken de chaos op Schiphol voorbij zien komen van rijen tot buiten het vliegveld en reizigers die hun vlucht hadden gemist omdat ze niet op tijd door de douane waren. Ook vervoersorganisatie Arriva geeft nu aan dat ze vanaf het weekend van 14 en 15 mei de Nightliners van Arriva van en naar Tilburg niet meer laten rijden. Vanwege de beperkte inzetbaarheid van personeel is het momenteel niet mogelijk om deze nachtbussen, die in de nacht van zaterdag op zondag tussen 02.00 en 04.00 uur reden, nog te laten rijden. 

De lijnen 847 (van en naar Reeshof), 848 (van en naar ’s-Hertogenbosch) en 849 (van en naar Udenhout) rijden dit weekend voorlopig voor het laatst. De Nightliners van en naar Breda blijven wel rijden. Er is door de gevolgen van corona bij Arriva een tekort aan chauffeurs en ook samenwerkingspartners en uitzendbureaus hebben niet voldoende chauffeurs voor hen beschikbaar. Arriva is onlangs gestart met een wervingscampagne om de inzetbaarheid weer terug op peil te krijgen.

De Nederlandse Spoorwegen geeft ook aan te kampen met personeelstekorten ten gevolge van de coronacrisis. Vanwege een tekort aan hoofdconducteurs zijn ze genoodzaakt om vanaf 13 juni de tienminutentrein van het traject Arnhem – Schiphol – Rotterdam – die in december nog van start ging tijdelijk terug te zetten naar een kwartierdienst. De NS moet misschien deze zomer nog meer maatregelen gaan nemen. De meeste vacatures die momenteel open staan zijn voor hoofdconducteur. NS zet waar het toelaat kortere treinen in, op een kortere trein werken namelijk minder conducteurs. In totaal heeft NS op dit moment 1100 vacatures, verspreid over alle bedrijfsonderdelen en alle beroepsgroepen in de trein, op het station, bij IT of op kantoor.

“We hebben de afgelopen tijd een flink beroep gedaan op de collega’s die ervoor hebben gezorgd dat het bedrijf bleef draaien. Veel NS’ers zijn blij met hun baan. Onze machinisten zeggen wel eens dat ze het mooiste uitzicht van Nederland hebben, tegelijk is het een vak dat veel kennis en vakmanschap vraagt. Dat geldt ook voor onze hoofdconducteurs en al die 20.000 andere collega’s binnen NS. Zij verdienen veel waardering voor hun werk.”

passagiers in bus
Print Friendly, PDF & Email