Het gaat om duizenden extra boekingen per maand.

Het gebruik van particuliere deelauto’s stijgt in het eerste kwartaal van 2022 met 25% ten opzichte van vorig jaar. Nu mensen na corona weer meer op pad gaan, kiezen zij vaker een deelauto van buren in de wijk. Het gaat om duizenden extra boekingen per maand. Vooral in Rotterdam (33%) en Den Haag (32%) groeit het aantal autodelers hard, zo blijkt uit cijfers van het autodeelplatform SnappCar. Ook in Amsterdam groeit autodelen met ca. 11 procent.

Erik Rutten, CEO van het bedrijf: “Met de lockdowns achter de rug hechten mensen minder aan een eigen auto voor de deur. Na de standaard leasebak kiezen mensen nu voor deel gemak met een combinatie van fiets, OV en deelauto. Dat scheelt ook in de hoge benzinekosten”. Hij vervolgt: “Een positieve wending want autodelen bespaart 10-15% extra CO2-uitstoot. Het voorkomt nog meer nodeloos geparkeerd blik in de stad. Waarom zou je, je blauw blijven betalen voor een auto die meer dan 23 uur per dag stilstaat?” 

De puzzel past niet: 10 miljoen elektrische auto’s in 2030?

Tussen 2012 en 2022 is het aantal personenauto’s met 14% gestegen naar 8,9 miljoen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Deze groei is problematisch. Ook al zijn over 10 jaar alle auto’s elektrisch, dan kunnen onze wegen en onze windmolens en zonnepanelen deze groei naar 10 miljoen auto’s in 2030 niet aan. Het bouwen van al deze auto’s vergt veel extra CO2 uitstoot.
Erik Rutten: “Het groeiend aantal auto’s valt niet bij te benen. Het is een doodlopende weg. Ook al zijn alle auto’s straks elektrisch dan nog is het ondoenlijk om wegen, parkeergarages en windmolens bij te blijven bouwen. Autodelen is een onmisbare puzzelstuk om de omslag te maken naar duurzaam vervoer van A naar B.”

Per deelauto 100 m2 ruimte extra

Eén deelauto vervangt ca. 8 auto’s in privébezit. Die auto’s staan gemiddeld 23 uur stil per dag op een parkeerplek van ca. 12,5 vierkante meter. Het gaat dus om een besparing van bijna 100 vierkante meter aan parkeerplekken. Die ruimte kan ook benut worden voor een speeltuin, een strook groen of een eengezinswoning.

Maak 1000 auto’s direct deelbaar per stad

Uit recent onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat blijkt dat er veel winst valt boeken door het beter deelbaar maken van de huidige vloot. Met de inbouw van keyless technologie in auto’s van particulieren, hoeft er geen sleuteloverdracht plaats te vinden. Dat maakt het huren tussen buren eenvoudiger en sneller. Erik Rutten hierover: “Beste nieuwe gemeenteraadsleden, geef autodelen een duwtje in de rug in uw stad. Maak 1000 auto’s in de binnensteden direct deelbaar per app en help zo mensen op de goede weg”.

Lees ook: Autodelen biedt veel voordelen

Print Friendly, PDF & Email