Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Een sneltram heeft een volledig eigen bedding en is volledig autonoom.

Er komt dan toch geen sneltram tussen Hasselt en Maastricht, maar een elektrische trambus. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) vanmiddag bekend gemaakt op een overleg met de directie van de Lijn, de stad Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg. 

“Kiezen voor een tram zou Limburg terugbrengen in de tijd”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Peeters. Eerder werd ook al gekozen voor een trambus tussen Hasselt en Maasmechelen en Hasselt en Noord-Limburg. Burgemeester en Vlaams Parlementslid Steven Vandeput (N-VA) is tevreden met de keuze van minister Peeters. De stad Hasselt had eerder al duidelijk gemaakt dat ze liever een elektrische trambus wilde voor de Spartacus Lijn 1 in plaats van een sneltram. 

van de baan

Vlaanderen en De Lijn zouden een snelle tramverbinding realiseren tussen Hasselt en Maastricht. Het tramtracé tussen Hasselt Station en Maastricht Mosae Forum zou een lengte hebben van circa 30 kilometer, waarvan 27 km op Vlaams grondgebied. Met de bus reis je momenteel in ongeveer 70 minuten van Hasselt naar Maastricht. Met de tram zou dat ongeveer 30 minuten zijn. Peeters liet eerder weten dat de afspraak dat het traject van de sneltram Hasselt-Maastricht tot aan het station in Hasselt zou lopen, worden nagekomen. 

"Een trambus is een hoogwaardige vervoersoplossing die snel en met beperkte impact op de omgeving gerealiseerd kan worden"

Ook Rik Kriekels (N-VA), burgemeester van Diepenbeek, is blij dat er eindelijk een oplossing gevonden is voor het dossier dat al jaren lang aansleept. Volgens mobiliteitsexpert Willy Miermans Heeft een sneltram een volledig eigen bedding, is volledig autonoom, is stipt en kan een veel hogere snelheid halen. Maar niet iedereen deelt die mening van de burgemeesters.

Lees ook  Rapport: KiM licht tipje van de sluier op over verborgen kosten mobiliteit

Miermans noemt de trambus een grote vergissing: “Spartacus had als doel openbaar vervoer structureel aantrekkelijk te maken voor reizigers op iets langere afstand. Met de bus gaan we dat niet halen. Wat men er in Hasselt ook van zegt, het gaat om een regionaal vervoersconcept en niet over een stadsnet. En men husselt dat door elkaar.”, aldus zijn reactie bij de collega’s van VRT NWS.

Gerelateerde artikelen:
tram
Spartacus had als doel openbaar vervoer structureel aantrekkelijk te maken