De 75 mooiste Volkswagen-bussen van Nederland rijden woensdag 1 juni de Bus tot Buzz Tour. Tijdens het event zal een deskundige jury tevens de mooiste bus van Nederland kiezen. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Volkswagen begon met de productie van de iconische Transporter (T1). Deze bus groeide uit tot een wereldwijd succes en was geliefd bij de meest uiteenlopende mensen: van loodgieters tot hippies en van pechhulpdiensten tot kampeerders. Aan dat succes zit ook een Nederlands tintje. Het was de Nederlandse importeur Ben Pon die op 23 april 1947 de Volkswagen-fabriek in Duitsland bezocht, met een simpele schets onder zijn arm. Hij overtuigde Volkswagen ervan dat er in Nederland grote behoefte was aan praktische bestelbusjes en een paar jaar later rolden de eerste Transporters van de productielijn.

Het jubileum is voor Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens reden een rit met de mooiste en meest bijzondere bussen te organiseren. Na een oproep eerder dit jaar meldden zich hiervoor honderden kandidaten. Van perfect gerestaureerde Samba-bussen tot zelfbouw campers, van originele Caravelles tot rat look low riders. Hieruit heeft een jury 75 deelnemers gekozen. Bij de selectie is rekening gehouden met de verdeling tussen de verschillende generaties, van T1 tot en met T6. De 75 uitverkoren busjes rijden woensdag 1 juni de Bus tot Buzz Tour, die start bij Pon in Leusden. Van daaruit toert de stoet langs verschillende plekken op zoek naar de geschiedenis van de Volkswagen-bus.

Een deskundige jury onder leiding van Klaus Zyciora, hoofd design bij Volkswagen Group, zal die dag de mooiste bus van Nederland kiezen. In de jury zitten verder Christian Schlüter (productmanager bij Volkswagen Bedrijfswagens en auteur van boeken over de Volkswagen bus), Marije Voorn (marketingmanager Volkswagen Bedrijfswagens), Bas van Putten (autojournalist NRC en columnist AutoWeek), Wouter Karssen (hoofdredacteur Autoblog.nl) en Leen de Koning (Volkswagen dealer en Volkswagen collectioneur). Het jubileum valt samen met de komst van de nieuwe ID. Buzz en ID. Buzz Cargo. De vormen van deze volledige elektrische bestel- of personenwagen doen sterk denken aan de eerste Volkswagen-bus, de T1. Het nieuwe model rijdt op 1 juni ook mee.

Foto boven: Michael Overkamp / Shutterstock.com.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email