"Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt de prioriteit bij een goede match met de omgeving."

Meta, het moederbedrijf van Facebook, ziet af van het plan om een groot datacenter te bouwen in de Flevopolder. Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad van Zeewolde nog in met het omstreden plan. Het datacentrum, dat het grootste van Nederland moest worden, kon toen nog rekenen op steun van de gemeenteraad.

In de landelijke politiek was veel weerstand tegen het plan. Minister Hugo de Jonge (CDA) sprak zich er al eerder tegen uit en stelde voorwaarden aan de verkoop van de benodigde grond waaraan nu niet wordt voldaan. Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht de akkers in Flevoland waarop het techbedrijf zich wilde vestigen niet. 

In maart besloot het Amerikaanse techbedrijf voorlopig al een streep te zetten door de plannen, vanwege het gebrek aan maatschappelijke steun in Nederland. De komst van Meta was omstreden vanwege onder meer twijfels over duurzaamheid en de maatschappelijke opbrengst ervan. Tijdens de laatste verkiezingen in Zeewolde hielp de bevolking tegenstanders aan een meerderheid in de gemeenteraad.

“We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten.”

Meta - moederbedrijf van Facebook

In haar statement liet Meta weten dat “Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt de prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is. We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten’, aldus een woordvoerder van Meta.

De stad Zeewolde, omringd door een meertje en een loofbos, bestond pas in 1979, toen de eerste bewoners arriveerden in een geplande gemeenschap gebouwd op land dat was hersteld van de zee. Het groeide van een plaats zonder elektriciteit of leidingwater naar een plaats met ongeveer 22.000 inwoners, van wie velen uien, suikerbieten en aardappelen of vee verbouwen.

Gerelateerde artikelen:
Flevoland - A7
Print Friendly, PDF & Email