BLUE

Je moet erop kunnen vertrouwen dat toegankelijkheidsvoorzieningen gewoon werken.

Reizen is iets wat voor de meeste van ons vanzelfsprekend en makkelijk is, maar dat is niet zo voor mensen met een beperking. Door problemen met leveringen van onderdelen en door personeelsgebrek blijven defecte liften en roltrappen in stations soms dagenlang afgesloten voor alle reizigers, ook die in een rolstoel of die slecht te been zijn en geen trappen kunnen lopen. 

Omdat deze niet werken wordt de treinreis voor mensen die daar afhankelijk van zijn steeds moeilijker. Volgens ProRail is het overmacht en hopen ze de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn onderdelen vaak niet te verkrijgen waardoor het nu maanden duurt in plaats van dagen. Om met een gerust hart van het OV gebruik te maken, moet je erop kunnen vertrouwen dat toegankelijkheidsvoorzieningen gewoon werken.

basisvoorziening

Een andere oplossing  zou kunnen zijn deze gedupeerde reizigers als de liften of andere voorzieningen niet werken waar zij afhankelijk van zijn aanvullend openbaar vervoer aan te bieden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want ook die sector kampt met een groot personeelstekort en vaak urenlange wachttijden binnen het taxivervoer. Kortom, er wordt te weinig omgekeken naar de problemen die ontstaan wanneer hulpmiddelen niet werken waar je op vertrouwd. 

De Kamerleden Bouchallikh en Westerveld (beiden GroenLinks) stelden aan de Staatssecretarissen van Infrastructuur en Waterstaat en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen over de ontoegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen met een beperking. Die deelt de mening dat het OV in beginsel toegankelijk moet zijn voor alle mensen met een beperking. Daarom werkt ProRail in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het toegankelijk maken van alle treinstations voor reizigers met een beperking (MIRT Programma Toegankelijkheid Stations). Dit is een omvangrijke opdracht die uiterlijk in 2030 gereed is.

Lees ook  Ontdek de toekomst van het buitenleven tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs (KCJ)

scootmobiel en rolstoel

Opvallend is dat mensen met een beperking die gebruikmaken van een rolstoel of scootmobiel altijd in het tussenstuk van de trein moeten zitten. Het heeft de voorkeur dat reizigers met een rolstoel en scootmobiel kunnen reizen naast de andere reizigers. Voor sprinters geldt dat reizigers die gebruikmaken van een rolstoel of scootmobiel plaats kunnen nemen tussen de andere reizigers. 

Bij de intercity’s nemen reizigers met een rolstoel of scootmobiel plaats op het balkongedeelte van de trein. Met de introductie van de nieuwe intercity’s zullen zij ook de mogelijkheid krijgen om plaats te nemen in het reizigerscompartiment. Voor de regionale treinen geldt dat een rolstoel of scootmobiel meestal niet door het gangpad van de coupé kan, waardoor mensen op het tussenstuk moeten blijven.

(Tekst loopt door onder de foto)
buiten gebruik gestelde rolstrap in Centraal Station Utrecht

hulp nodig?

Reis je met een motorische beperking? NS helpt je graag om je reis zo aangenaam mogelijk te maken. Zo kun je gratis gebruikmaken van NS Reisassistentie, waarbij een opgeleide assistentieverlener je helpt bij de in- en uitstap. Op deze pagina vind je alle informatie over reizen met een motorische beperking, onderverdeeld in drie thema’s: thuis voorbereiden, op het station en in de trein. Ook kun je direct alles lezen over hulpmiddelen in de trein, de OV-begeleiderskaart en NS Reisassistentie.

Reis je met een lichamelijke beperking en heb je hulp nodig bij het in-, over- en uitstappen? Of heb je een visuele beperking en iemand nodig om je door het station te begeleiden? Dan kun je gratis gebruikmaken van NS Reisassistentie. Met NS Reisassistentie helpt een opgeleide assistentieverlener je op het station en bij het in- en uitstappen. Op dit moment kun je NS Reisassistentie aanvragen voor de meeste stations in Nederland. NS Reisassistentie is 24/7 aan te vragen, dus ook voor nachttreinen.

Lees ook  Tekort aan bussen kan niet dienen als excuus voor reizigersongemak
Gerelateerde artikelen:
Centraal Station Utrecht
Print Friendly, PDF & Email