Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Mensen die met pech langs de weg staan worden zo snel mogelijk weggehaald.

Niets is zo verleidelijk om het verkoelende water op te zoeken. Het kan verleidelijk zijn om op hete dagen verfrissing te zoeken in vaarwegen en bij bruggen.  Rijkswaterstaat wijst er op Twitter op dat dat verboden is. Het is gevaarlijk en het kan je een boete van 150 euro opleveren.

Op Schiphol worden de komende dagen ijsjes en water uitgedeeld aan reizigers. Maar aangezien lange rijen vanaf buiten tot de standaard op Schiphol behoren is insmeren tegen verbranden geadviseerd. De GGD raadt mensen aan dunne kleding en een hoed of pet te dragen om koel te blijven.

pech onderweg

Wanneer je deze dagen de weg op gaat is het advies van de ANWB de deuren open te zetten om de auto voor vertrek wat af te koelen. Op deze manier kan de ergste warmte vast ontsnappen. Uiteraard doe je dat enkel op plaatsen waar het veilig is. Voor onderweg is het advies om uiteraard voldoende drinkwater mee te nemen en veel te drinken. De airconditioning is uiteraard een prima hulpmiddel. Advies is deze niet kouder dan 6 graden onder de buitentemperatuur te zetten.

Wanneer Rijkswaterstaat een hitteprotocol instelt in betekent dit dat mensen die met pech langs de weg staan zo snel mogelijk worden weggehaald. Het is aan te raden een paraplu in de kofferbak te leggen. Dan hoef je bij pech niet onbeschermd in de zon op hulp te wachten.

openbaar vervoer

ProRail geeft dezelfde tip voor treinreizigers mee om water mee te nemen. Als er treinen stilvallen komen er zo snel mogelijk mensen van de spoorbeheerder die ook extra water bij zich hebben. De NS gaat de airco’s in de treinen lager zetten. Volgens het bedrijf is daarmee de kans dat het treinsysteem uitvalt kleiner.

Lees ook  Gedragscode studentenverenigingen: nultolerantie voor grensoverschrijdend gedrag

In sommige steden zoals Antwerpen worden oudere tramstellen uit de dienst gehaald omdat deze over geen airco of onvoldoende verluchting beschikken. Controleer vooraf de dienstregeling om verrassingen te voorkomen. Een woordvoerder van het GVB in Amsterdam zegt dat de metro’s, trams en bussen in principe prima tegen de hitte kunnen. 

Gerelateerde artikelen:
Voor onderweg is het advies om uiteraard voldoende drinkwater mee te nemen .